Balık unu, balık artıklarından ve insan gıdası olarak kullanılmayan balıklardan elde edilen protein içeriği son derece kaliteli ve yüksek bir yem hammaddesidir.
Balık unu, esansiyel aminoasitler yönünden eşsiz bir besin maddesidir. Başlıca esansiyel aminoasitlerden lysine, methionine, cystine, leusine, isoleusine, valine, threonine, phenylalanine, tryptophane, histidine ve arginine balık unu içeriğinde değişik oranlarda yer alır. Bunun yanı sıra esansiyel olmayan aminoasitlerden clysine, tyrosine, alanine, aspartic acid, glutamic acid, proline ve serine de balık unu bileşiminde bulunan önemli ögelerdendir.
Bunların dışında balık ununda balık yağı, su, fosforik asit ve tuz gibi diğer bileşenler de bulunmaktadır. Balık unu içerisinde thiamine, riboflavin, pantothanic acid, niacin, cholin ve vitamin B 12 gibi B kompleks elemanları da bulunmaktadır.
Balık unu özellikle son yıllarda büyük bir gelişim gösteren ve büyüyen su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün vazgeçilmez bir besin kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Gerçekten de Avrupa Birliği ülkeleri dahil olmak üzere sofralardaki balıkların önemli bir bölümünü yetiştiren ülkemiz su ürünleri sektörünün balık unu ihtiyacı oldukça önemli bir noktadadır.
Su ürünleri yetiştiriciliğinde vazgeçilmez konumda olan balık unu, kanatlı ve diğer çiftlik hayvanları yetiştiriciliği açısından da kritik bir öneme sahiptir. Balık unu ilave edilen yemlerin kaliteli protein içeriği artmakta ve bu yemlerle beslenen hayvanların her türlü besin ihtiyacı en güzel şekilde karşılanmış olmaktadır.
Balık unu yapım aşamasından itibaren belli koşulların sağlanmasını gerektiren bir besin maddesidir. İçeriğindeki yağın okside olarak acılaşması gibi bazı problemlerin oluşmaması için üretim ve saklama koşullarına son derece dikkat edilmelidir.
İlimiz Fabrikalarında Balık yemi üretiminde kullanılmak üzere yurtdışından 2016 yılında 11.089.970 KG balık unu ithalatı gerçekleşmiş olup bu ithalat için 9 adet Veteriner Giriş Belgesi ve Uygunluk Belgesi düzenlenmiştir.