Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, Ula ilçesi Akçapınar Mahallesi'nde Enginar Hasadı Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinlik, üretici Halil Türksever'a ait enginar tarlasında düzenlenirken, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebzecilik ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban da katılımcılarla önemli bilgiler paylaştı. Çoban, enginar üretimine verilen önemin altını çizerek, üretim deseni kısıtlı alanların değerlendirilmesi için yapılan çalışmalardan bahsetti.
Etkinlikte konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, TÜİK 2024 verilerine göre Muğla'da 353 dekarlık alanda 420 ton enginar üretimi yapıldığını belirtti. Baydar, 2024 yılı projeleri kapsamında 21 üreticiye, 70 dekar alanda toplam 46.456 adet %75 hibeli hibrit enginar fidesi desteği sağlandığını söyledi.
Hibrit Enginarda Yüksek Verim
Hibrit enginarların klasik çanak enginarlara göre 8-10 kat daha fazla verim sağladığına dikkat çeken Baydar, bu ürünlerin hem sanayiye hem de pazara hitap ettiğini ifade etti. Mayıs ayında dikimi yapılan fidelerin, Eylül ayından itibaren hasat edilmeye başlandığını belirten Baydar, dekarda yaklaşık 30-35 bin adet ürün elde edildiğini söyledi.
Muğla'nın farklı rakımlara sahip bölgelerinde yapılan üretim sayesinde, il genelinde 12 ay boyunca enginar hasadı yapılabildiğini vurgulayan Baydar, hasat edilen ürünlerin baby, kalp ve çanak formunda 10-50 TL arasında alıcı bulduğunu aktardı. Ayrıca Menteşe, Bodrum ve Milas ilçelerinde birer adet olmak üzere toplam üç enginar işleme tesisinin faaliyette olduğunu da sözlerine ekledi.
2025 İçin Yeni Proje Yolda
Seyfettin Baydar, yapılan projeler sayesinde Muğla'da enginar üretiminin arttığını ve üreticilere katma değeri yüksek alternatif ürünler sunulduğunu belirtti. Klasik enginarların verim ve yetiştirme süresi açısından bazı sınırlılıkları bulunduğunu hatırlatan Baydar, hibrit çeşitler sayesinde bu dezavantajların ortadan kalktığını ifade etti. Klasik enginar sezonunun ardından pazara sunulacak hibrit ürünlerin daha yüksek fiyatlarla satılacağını ve bu durumun üretici gelirlerine olumlu yansıyacağını söyledi.
Üreticilerden gelen yoğun talep üzerine, 2025 yılı için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan yeni proje kapsamında, 70 dekarlık alanda enginar üretimi planlandı. Toplam 1.837.500 TL bütçeli proje çerçevesinde, %50 hibeli 49.000 adet fide üreticilere dağıtılacak.