Dağıtım töreninde konuşma yapan İl tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar;"TUİK 2024 verilerine göre; Ülkemizde yaklaşık 40 bin Dekar Alanda 175 bin ton Sorgum-Sudan otu üretimi yapılmakta iken İlimizde 1.500 dekar alanda 5.500 ton yeşil ot sorgum ve 1.500 ton yemlik sudan otu üretilmektedir. Hayvancılık için büyük yere sahip olan silajlık mısır verilerine baktığımızda ülkemizde 5 milyon dekar alanda 27 milyon ton silajlık mısır üretilirken İlimizde 133 bin dekar alanda 696 bin ton silajlık mısır üretilmektedir. Yem bitkileri üretiminde alternatif bitkileri yaygınlaştırmak zorundayız. Su stresi altında bir ülkeyiz! 2030 yılına kadar artan nüfusla su potansiyelimizde yaklaşık %19 azalma olacaktır. Dolayısıyla su fakiri bir duruma doğru gidiyoruz. Bakanlığımızca hayata geçirilen üretim planlamasıyla suyu merkeze alan sürdürülebilir çalışmalar yapıyoruz. Bu modele göre destekleme modelleri oluşturuluyor. Ülke olarak suyun kısıtlı olan bölgelerde münavebeye uygun üretim yapmak durumundayız. Hem toprağımızı korumak hemde suyumuzu iktisatlı kullanmak durumundayız"dedi.
Alternatif Yem Bitkileri İle Üreticinin Sorunlarına Çare Oluyoruz
Baydar konuşmasında yaptığı açıklamada"Sorgum X sudan otu da çok fazla toprak seçiciliği olmayan su tüketimi diğer yem bitkilerine nazaran daha az olan bir bitki. Besin değeri zengin, yüksek verimli ve süt verimi için önemli bileşenler içeren bir yem bitkisidir. Doğru işlem yapıldığında ve uygun dönemde hasat edildiğinde, mısır silajına yakın enerji değerleri elde edilebilmekte, içerdiği enerji ve lif değerleri ile süt inekleri rasyonunda kullanılabilmektedir. Hayvanların otlatılması ve hasat edilerek yedirilmesi suretiyle kullanılmaktadır. Nem oranı % 85 civarında olduğundan, kuru ot elde etmek oldukça zordur. Temmuz ve Ağustos aylarında hayvanlar rahatlıkla otlatılabilir. Türkiye'de Vejetasyon süresi ortalama 90-120 gün olmakla birlikte toprağın verimliliği ve bakım şartlarına bağlı olarak boyu 4 - 5m'lere kadar uzayabilmektedir. İyi bakım şartlarında, dekara ortalama 6 -8 ton arası yeşil ot verebilmektedir.
Muğla ili genelinde üreticilerimiz için 3570 kg tohum temin edildi
Seyfettin Baydar; “Sorgum/ Sudan otu hayvana yüksek oranda enerji sağlar, hayvanda şişkinliğe yol açmaz, et ve süt verimini arttırır. Sindirilmesi kolay ve çok lezzetlidir. Kuraklığa dayanıklıdır. 120 gün içerisinde 3 kez biçim alma imkânı sunar. Biçim sonrası hızlı gelişim gösterir. Silaj yapmak için uygun bitkidir. Bu kapsamda bu gün burada İl-İlçe Müdürlüklerimizce yapılan duyurular neticesinde ilçelerimizden müracaatta bulunan 175 üreticimize yaklaşık 875 dekar alana ekilmek üzere 3570 kg sorgum sudan otu tohumunu %75 hibeli (Bakanlık Katkısı 325.000 ₺+Çiftçi 125.000 ₺= 500.000 ₺ Bütçeli) olarak üreticilerimize ulaştırıyoruz" dedi.
İl genelinde çiftçilerimizin katılımı ile gerçekleşen dağıtım töreninde ayrıca İl Müdür yardımcısı Muhammet Sevinç, Şube ve İlçe Müdürlerimiz, muhtarlar, Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şubesinde görev yapan Ünal Yılmaz ile firma yetkilisi Gökhan Orhan tarafından yapılan bilgilendirmeleri dinlediler. Etkinlik temsili tohum dağıtımı ile son buldu.