MUĞLA'DA 12 AY ENGİNAR ÜRETİLECEK
Muğla Gökova'da enginar yetiştiriciliği yapan Mehmet Armutçuoğlu'nun tarlasında enginar hasat etkinliği yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak'ın da katıldığı tarla günü etkinliği kapsamında Akyaka'da organik Gökova Susamı yetiştiren 19 üreticiye Bakanlık tarafından temin edilen 2 ton fiğ tohumu dağıtıldı.
Muğla Gökova'da enginar hasadı tarla günü yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İlçe Müdürü Ahmet Donduran, Ula Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kavasoğlu, teknik personel, muhtar ve üreticilerin katıldığı tarla gününde, Mehmet Armutçuoğlu'na ait enginar bahçelerinde hasat işleminin startı verildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla'da “12 Ay Enginar Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi"ni başlattıklarını belirterek enginar üretimini yaygınlaştırmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla bugüne dek 17 üreticiye 44 bin fide ve 936 bin TL destek sağladıklarını açıkladı.
Muğla'nın coğrafi ve iklim özellikleri nedeniyle verimli bir coğrafya olduğunu ve çok geniş yelpazede ürün yetiştirilmesine olanak tanıdığını söyleyen Saylak, “Biz kurum olarak bu avantajı her zaman en iyi şekilde değerlendiren projeleri hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda 12 Ay Enginar Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi başlattık. Çanak enginara göre en az 8-10 kat fazla verim sağlayan hibrit enginar üretimini destekleyerek pazara 12 ay boyunca taze enginar sunmayı hedefliyoruz. Klasik enginarın sezonu bittikten sonra, hibrit enginar pazara çıkacak ve daha yüksek fiyattan satışa sunulacak. Bu durum üretici gelirlerinde ciddi bir artış sağlayacak. Sağlık deposu enginar sayesinde hem üretim desenimiz çeşitlenecek hem de üreticilerimize ciddi bir gelir kapısı açılmış olacak." ifadelerini kullandı.
GÖKOVA SUSAMI İLE ÜRETİCİ KAZANIYOR
Enginar hasadının ardından, Gökova Susamı ekilişi öncesinde yeşil gübreleme yapacak 19 üreticiye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2 ton fiğ tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün bu yıl itibariyle başlattığı “Organik Susam Üretiminin Desteklenmesi" Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte susam üreticisinin daha fazla gelir elde edebilmesi ve susam üretiminin yaygınlaştırılması için yapılacak çalışmalar anlatıldı.
Muğla'da 2023 TÜİK verilerine göre 14 bin 689 dekar alanda bin 638 ton susam üretimi yapıldığını hatırlatan Barış Saylak, Muğla'nın susam üretiminde Antalya, Uşak ve Manisa'dan sonra 4'üncü sıraya yerleştiğini belirtti. Gökova Körfezi'nin “Deli Memet" adı verilen rüzgarının da etkisiyle özgün bir aroma kazanan susamın, kalitesi ve lezzetiyle pazarda yoğun talep gördüğünü söyleyen Saylak, “Bugün dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen Gökova Susamını yaklaşık 5 bin 500 dekarlık bir alanda üretiyoruz. Bir dekardan ortalama 80-100 kg arasında ürün elde ediyoruz. Yıllık olarak 415 ton ürün elde ettiğimiz susamın, ne yazık ki katma değeri henüz istediğimiz düzeyde değil. Bunun için, susamın yan ürünleri olan tahin, tahin helvası ve susam yağı gibi katma değeri yüksek ürün gamını geliştirmemiz gerekiyor." diye konuştu.
Su kısıtı olan alanlarda ve kullanılmayan atıl durumdaki arazilerde üretilen susamın Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı tarafından desteklenen bir ürün olduğunu belirten Saylak, “İl Müdürlüğü olarak başlattığımız proje ile Gökova susamının üretimini yeniden canlandırmayı hedefledik. Projemizle 2025 yılında ilimiz için önemli bir değer olan Gökova Susamının yeniden revaçta olmasını sağlayacağız. Organik üretilen Gökova Susamının eleme, yıkama ve paketleme işi için yöremizdeki üretici birliklerinden yararlanacağız. Bahçeden pazara kadar rehberlik yaparak, Gökova susamının işlenmiş ve paketli-etiketli organik ürün halinin tüketici sofralarıyla buluşmasını sağlayacağız." dedi.
Saylak, proje kapsamında düzenlenecek çiftçi eğitimleri ile organik tarımın ilkelerine bağlı olarak münavebe, yeşil gübreleme(fiğ), toprak yapısını iyileştirici faaliyetlerin uygulanması gibi teknikleri de üreticilere anlatacaklarını sözlerine ekledi.
ÖNÜMÜZDEKİ EN BÜYÜK TEHLİKE: KURAKLIK
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla'nın yöresel ürünlerinin üretimini yaygınlaştırmak, verimi artırmak ve katma değer sağlamak amacıyla başlattıkları projelerin başarılı sonuçlar verdiğini, üreticilerden çok güzel geri dönüşler aldıklarını söyledi. Bunlardan birinin de 2022-2024 yılları arasında uygulamaya koydukları 'Şevketibostan Üretiminin Geliştirilmesi Projesi' olduğunu belirten Saylak, “Bugün 800 dekarlık bir alanda şevketibostan üretimimiz devam ediyor. Üreticilerimize yüzde 75 hibe ile verdiğimiz tohumlar ile dekar başına bir ton ürün elde ediyoruz. Bu ürün temizlenmiş olarak kilosu 200-350TL aralığında satışa sunuluyor." dedi.
Türkiye'nin 2019 yılından bu yana yaşanan pandemi, orman yangınları, savaşlar ve yüzyılın deprem felaketi gibi talihsiz olaylar nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Barış Saylak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üretim adına da ülkemiz adına da zorlu zamanlar yaşadık. Az oldu, eksik kaldık. Keşke daha fazlasını yapabilseydik dedik. Fakat her şeye rağmen, 844 personelimizle, Muğla'nın 13 ilçesinde adım atmadık tek bir yer bile bırakmadık. Bu süreçte, birlikte görev yaptığımız Bakanlarımızdan, Valilerimizden çok değerli destekler aldık. Şimdi de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel iklim değişikliği ve bunun yol açtığı kuraklık tehdidi ile yüz yüzeyiz. Bakanlığımızın uygulamaya başladığı Planlı Üretim Modeli ile suyu merkezine alan bir tarım hedefledik. Bu süreçte çiftçilerimiz için yeni bir destekleme modelini hayata geçirdik. Muğla'daki üreticilerimizin bu desteklerden azami düzeyde faydalanmasını ve üreterek kazanmasını istiyoruz. Bizler sizin yanınızdayız. Siz yeter ki üretin. Biz yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz."