MUĞLA’NIN “MAVİ VATAN” SINIRLARINDA TEMİZLİK OPERASYONU
Muğla il Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Sucul İstilacı Türler ve Hayalet Av Araçları" farkındalık etkinliği düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak'ın ev sahipliğindeki toplantıya Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr.Mustafa Altuğ Atalay, üretici birliklerinin temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Etkinlik, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda başladı. İl Müdürü Barış Saylak ve Vali Yardımcısı İsmail Soykan’ın açılış konuşmalarının ardından akademisyenler ve uzmanlar tarafından Hayalet Av Araçları, İstilacı Türler ve oluşturdukları sağlık sorunları konusunda çarpıcı bilgiler verildi. İstilacı Türler İle İlgili Yasal Düzenlemeler ve Muğla Bölgesinde İstilacı Deniz Kestanesi Ölümlerinin Araştırılmasına İlişkin devam eden çalışmaların paylaşıldığı etkinlikte, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tonoz, hayalet ağ ve deniz dibi temizliğinin yanı sıra sahil ve balıkçı barınaklarında sürdürdüğü temizlik faaliyetleri konusunda da bir sunum yapıldı.
Etkinlikte konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, ilimizde hayalet temizleme çalışmalarının 2022 yılında yeniden başlatıldığını belirterek, bu kapsamda 2022 yılında toplam 20 bin metrekare, 2023 yılı Ağustos ayı itibariyle de Türkbükü’nden 8 bin, Gökova Körfezi’nden ise 2 bin metrekare olmak üzere 10 bin metrekare hayalet ağ çıkarıldığını anlattı.
SAYLAK: MAVİ VATAN SINIRLARI BÜYÜK TEHDİT ALTINDA
Muğla’nın “Mavi Vatan” sınırlarının büyük tehdit altında olduğunu söyleyen Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün düzenlediğimiz bu arayış konferansının temelinde bu düşüncemiz var. Önümüzdeki süreçte nereye doğru gidiyoruz. Küresel ısınma krizinin etkileri, deniz suyunu, havamızı değiştiriyor. Kıyı balıkçılarımız bunun etkilerini görüyor. Özellikle son yıllarda avcılıkla ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bizler, Türkiye’de bir ilk olan 12 kişilik dalış timimizle, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğümüzün dalış ekipleriyle çok önemli bir sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Sürdürülebilir su ürünleri avcılığı ve su ürünleri yetiştiriciliği için denizlerimizin temiz olması gerekiyor. Çöpten arındırılması gerekiyor. Kirleticilerin kaynağında durdurulması gerekiyor. Bu dalış birliğindeki arkadaşlarımızdan Allah razı olsun. Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün desteğiyle temin ettiğimiz dronumuz ile denizlerimizdeki tüm hayalet ağları bir bir tespit ediyor ve sularımızı bu kirlilikten arındırıyoruz.”
Saylak, Türkiye'deki İl Tarım ve Orman müdürlükleri arasında ilk kez Muğla’da kurulan dalış timinin yıl sonuna dek Muğla denizlerinden 30 bin metrekare hayalet ağ çıkarmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.
ATALAY: DENİZDE HAYALİ AV SÜRECİ DEVAM EDİYOR!
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay da denizlerdeki hayalet ağların yine insan eliyle yapıldığını hatırlatarak, ekmeğini denizden çıkaran balıkçıların bu konuda hassas olduğunu, aynı duyarlılığı amatör balıkçılardan da beklediklerini ifade etti. Atalay, “Biz denize baktığımız zaman tertemiz bir mavilik görüyoruz. Bazen de ‘balık kalmadı’ diye kızıyoruz. Fakat, denizde bıraktığımız av araçları orada bulunduğu sürece canlıları öldürüyor. O ağlar durduğu sürece, hayali av süreci devam ediyor. Bu konuda farkındalık çok önemli. Bugün Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün yaptığı etkinlik, bunlardan bir danesi. Tüm denizlerimizi temizlesek, demek ki 25 bin değil, belki 25 milyon metrekare hayalet ağ çıkaracağız. Dolayısıyla bu konuda ne kadar farkındalık oluşturursak, ne kadar birlikte hareket edersek hem gelecek için hem çevremiz için hem de çocuklarımız için çok daha iyi olacak” dedi.
İSTİLACI TÜRLER EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
Muğla’daki farkındalık çalışmasında, küresel ısınmanın etkisiyle Akdeniz ve Ege’ye göç eden istilacı türlerin ekonomik değere dönüştürülmesi açısından sürdürülen projeler de dile getirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sunumunda; coğrafi konumu geçiş bölgesi niteliğinde olan Muğla'da balon balığı, aslan balığı, tilapia, kılkuyruk mercan, esmer sokkan, mavi yengeç, uzun dikenli deniz kestanesi ve pusula deniz anası gibi türlerin tespit edildiği belirtilerek, istilacı türlerin ekonomiye kazandırılması konusunda yapılan çalışmalar anlatıldı.
Konuşmaların ardından Türkiye'de ilk kez Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan dalış timine teşekkür belgesi takdim edildi.
Program Akyaka'da hayalet ağ demonstrasyonu çalışmalarından oluşan fotoğraf sergisinin gezilmesi ve Azmak turuyla sona erdi.