İl Müdürlüğümüz, Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yayımlanmış olan 2016/02 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında 2017 yılında (01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arası) İlimizin tamamında tüm sığır cinsi hayvanların (0-90 günlük) küpeleme ve kayıt altına alınması için Muğla Veteriner Hekimleri Odası veya İlimizde kurulu bulunan Hayvancılık Birliklerinden birisi ile sözleşme yapılarak yetki devri yapacaktır.
İsteklilerin 16.12.2016 tarihinde mesai bitimine kadar İl Müdürlüğümüze yazılı müracaatları gerekmektedir. Ekinde; çalışma programı, sadece küpeleme işinde kullanılacak araç sayısı ve görevlendirilecek eleman sayısı olmalıdır. Çalışma programında, hangi elemanın hangi köye, hangi tarihte ve hangi araçla gideceği belirtilmelidir. İlçe bazında görevlendirilecek asgari araç sayısı;
Bodrum 1, Milas 4, Yatağan-Kavaklıdere 2, Menteşe 2, Ula-Köyceğiz 1, Ortaca-Dalaman 1, Marmaris-Datça 1, Fethiye 1, Seydikemer 2 araç olmalıdır.
İstekliler arasında yüklenicinin belirlenmesi; İl Müdürümüz başkanlığında Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü ile 1 (bir) Veteriner Hekimden oluşan komisyon tarafından yapılacaktır. Sözleşme yapılırken isteklilerin araç, personel, teknik donanım ve altyapı, iş yapma ehliyeti ve teklif edilen fiyat dikkate alınacaktır.
İl Müdürlüğümüz ile yüklenici arasında yapılacak küpeleme sözleşmesinde yer alacak asgari hükümler aşağıda belirtilmiştir. Ancak bu sözleşme hükümlerine gerek görmesi halinde İl Müdürlüğümüzce ilave şartlar eklenebilecektir.
Sözleşme Hükümleri
- Küpeleme 0-90 günlük sığır cinsi hayvanlara yapılacaktır.
- Küpeleme Türkvet'te kayıtlı işletmelerde bulunan sığır cinsi hayvanlara yapılacak ve hayvan kayıtları Türkvet'e yapılacaktır.
- Küpe bildirimlerinde hali hazırda kullanılmakta olan Alo Küpe Hattının (444 29 96) kullanılması üretici alışkanlıkları ve bildirimlerin güncel olması açısından kullanımına devam edilmesi uygun olacaktır. Devamının sağlanması için ilgililer arasında ayrıca sözleşme yapılmalıdır.
- Küpeleyici, tanımlamaya ilişkin kayıtları hayvan sahibinin ve kendisinin imzası olacak şekilde düzenlenen işletmedeki hayvan bildirim formu ile belgelendirilecektir. Bildirim Formu'nun ilgili kısmı hayvan sahibine verilecektir.
- Küpe ve küpe pensleri hayvan sahiplerine elden verilmeyecektir.
- Uygulayıcılar aylık olarak taktıkları küpelerin icmallerini küpe takılan işletmenin bağlı bulunduğu idari sınırlar içindeki İl/İlçe Müdürlüğüne her ayın birinci haftası sonuna kadar teslim edecekleridir.
- Tanımlanan sığır cinsi hayvanların pasaportları, bildirim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde İl/İlçe Müdürlüğünce tanzim edilerek sözleşme yapılan Veteriner hekim Odaları veya Birliklere teslim edilecek, Veteriner Hekim Odaları veya Birlikler tarafında da teslim tutanağı düzenlenerek doğrudan hayvan sahiplerine veya hayvan sahiplerine dağıtılmak üzere köy muhtarlığına verilecektir.
- Uygulayıcılar tarafından küpesi düşmüş hayvan tespit edilmesi durumunda kesinlikle yeni küpe takılmayacak, hayvan sahiplerinden düşen küpe müracaatı alınarak sisteme düşen küpe siparişi girilecektir.
- Veteriner Hekim Odaları veya Birliklerin hayvanlara takacağı küpe ve uygulama ücreti toplamı 8 (sekiz) TL'yi geçmeyecek ve sözleşmede alınacak bedel belirtilecektir.
- Veteriner Hekim Odaları veya Birlikler sözleşme yaptığı İl/İlçe idari sınırları içerisinde küpeleme uygulaması yapacaktır.
- Veteriner Hekim Odaları veya Birliklerin uygulayacağı küpe ve uygulama ücretinin miktarı sözleşmede belirtilecektir.
- Sözleşme sahibi taahhüdü çerçevesinde; hayvanların mevzuata uygun olarak küpelenmesi ve Türkvet'e kaydedilmesi ile yükümlü olup, kusurlu veya standartlara uygun olmayan malzeme seçmesi veya kullanması, uygulama hatası, uygulama yanlışlığı v.b. nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan doğrudan sorumlu olacaktır.
- Yürürlükteki Kanunlarda açıkça suç sayılan hallerde Kanun'un emrettiği yaptırımlar uygulanacaktır.
- Anlaşmazlık halinde Mahkemeler ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.