T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fethiye’ de 500 Bin Adaçayı ve Kekik Fidesi Üreticilere Dağıtıldı

Yayın Tarihi : 22.02.2021

Vali Orhan Tavlı "Tıbbi ve Aromatik Yönünden Zengin Bir Potansiyele Sahip, Tarımın ve Turizmin Başkenti: Muğla

Tarım ve Orman Bakanlığının deteklediğive Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen  2015 yılında başlayan "Itri-Tıbbi ve Aromatik Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi Projesi"  hız kesmeden devam ediyor.

2015 yılından bu yana Aanadolu Adaçayı ve İzmir Bilyeli Kekiği başta olmak üzere bir çok üründe çalışma gerçekleşitirildi. Proje kapsamında 2015-2019 yılları arasında toplamda 439 bin fide dağıtımı gerçekleştirildi. 2015- 2019 yılları arasında toplamda 70 dekar alanda Muğlanın "Sakız Bahçeleri", 85 dekar alanda "Muğlanın Defne Bahçeleri", 300 dekar alanda "İzmir Bilyalı Kekiği", 1000 dekar alanda ise ülkemizin en büyük "Anadolu Adaçayı" sahaları  ve 10 dekar alanda ise "Salep" bahçeleri oluşturuldu. Ayrıca çeşitli bölgelerde salep, lavanta, limon otu, şeker otu üretim denemeleride gerçelkeştirldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü destekleriyle 2015 yılından beri devam eden proje kapsamında  bu yıl 1 milyon 500 bin fide dağtımı gerçekleştirilecektir. Fethiye İncirköy Mahallesinde  gerçekleştirilen törende ise  72 üreticiye 500.000 adet fide törenle dağıtıldı.

Tören, Muğla Valisi Orhan Tavlı,  Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Kurum Müdürleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve üreticilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından tören,bir İncirköy ilkokul öğrencisinin şiir okumasıyla başladı.

"Devleti Yanımızda Görmek Bizi Mutlu Etti"

Üreticiler adına konuşma yapan Murat Olgun, 6 yıl önce başlayan projenin kente göçün önüne geçtiğini, hayata geçirmek istedikleri birçok proje fikirlerinin olduğunu ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü nezdinde Devleti yanlarında görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti

Fethiye - Seydikemer işbirliğiyle Itri-Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretici Birliği kurma çalışmalarının 1 yıldır devam ettiğini belirten üretici, kurma taleplerine ilişkin dilekçeyi törende İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etti.

"Bugün İncirköy'ün Itri-Tıbbi Ve Aromatik Bitki Bayramı"

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada, Muğla'da 6 yıldır devam eden  "Itri-Tıbbi ve Aromatik Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi Projesi'nde 2015 den bu yana 400.000 fide dağıtımının gerçekleştiğini ve bu yıl 1.500.000 adet fide dağıtımıyla rekor kırdıklarını belirtti. Barış Saylak "Turizm kenti olarak anılan Muğla, aynı zamanda bir tarım kentidir. Turizm ve tarımın rekabet içinde değil, el ele birlikte ilerlemesi gerekir. Doğadan toplanan ıtri-tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatta istenilen kalite ve miktarı karşılamıyor. İhracat talebini sağlayan çeşitlerin üretimini dağıttığımız fidelerle karşılamayı hedefliyoruz. Üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bir çok projemiz destek gördü. Sizlerle onun müjdesini paylaşmak isterim. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından Bitkisel Üretimi Geliştirmeye yönelik toplam 7 projemiz desteklendi ve toplam  1.153.395 ,00 TL kaynak  sağladık. " dedi. Üretici birliğinin kurulmasının bu çalışmadaki önemine değinen Saylak, emeği geçen herkese teşekkür etti.

TBMM'de Meclis Araştırma Komisyonu Kurduk.

Muğla milletvekili Yelda Erol Gökcan konuşmasında, "Özellikle yaşanan pandemi sürecinde köylümüzün çiftçimizin ve üreticimizin kıymetini daha da iyi anladık. Muğla ekolojik avantajları ve kırsal nüfusuyla önemli bir kent. Tüm kıyı şeridine yayılmış, defne, adaçayı, keçiboynuzu, salep, meşe palamudu ve sığla ağacı gibi bitkilerle zengin bir bölgeye sahibiz. Itri-tıbbi ve aromatik bitkilerin korunması, üretimi ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar ve alınması gereken tedbirlerle ilgili geçtiğimiz yıl, TBMM de meclis araştırma komisyonu kurduk. Söz konusu Komisyon, ilgili STK'lar ile görüşerek sonuç raporu hazırladı. Rapor izlenecek tarım politikalarında rehber niteliğinde olacaktır. Dünyadaki ıtri-tıbbi ve aromatik bitki pazarı 117 milyar dolar. Ülkemizin pazar payı bugün 1 milyon dolar iken, payımızı 5 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Her alanda desteklediğimiz üreticimize, özellikle kadın üreticilerimize yönelik çalışmalarımız artarak devam edecek. Özellikle kadın üreticilerimizi, kadın kooperatiflerine yönelik kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlanarak güçlendirmeyi hedefliyoruz." dedi. 

Üreticimizi Kalkındıracak Projelerle Yanındayız.

Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı yaptığı konuşmada; "Üreticilerimizin ekonomik gelirlerinin arttırılması için hayata geçirilen bu proje ile birlikte diğer birçok projeyi de hayata geçirmeye devam edeceğiz. Toprağın ve doğanın korunması için toprak koruma kurulu ve ilgili kurumlarla özverili işbirliği yürütüyoruz. Tıbbi bitkiler açısından zengin potansiyele sahip Muğla üreticisini her alanda desteklemeye devam edeceğiz. " dedi.

Tıbbi ve Aromatik Yönünden Zengin Bir Potansiyele Sahip, Tarımın ve Turizmin Başkenti: Muğla

Tavlı sözlerine "Tıbbi ve Aromatik yönünden zengin bir potansiyele sahip, Muğla tarımın ve turizmin Başkentidir. Bu zenginliği devam arttırarak devamlılığını sağlamalıyız. Bu anlamda üretimi ve üreticiyi  desteklemeye devamedeceğiz.  Üretimin Muğla'ya ve ülkeye hayırlı olmasını diliyorum dedi."

Fide dağıtımı ile devam eden tören tarla ziyaretleri ile sona erdi.