T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLK KEZ YEREL YÖNETİMLE PROTOKOL İMZALADIK...

Yayın Tarihi : 20.08.2020

Ula İlçesi Kızılyaka Mahallesinde bulunan 460 da’lık Mera için,  Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ula Belediye Başkanlığı tarafından çalışmaların verimlilik ilkeleri çerçevesinde ve koordineli olarak yürütülmesine ilişkin bir işbirliği Protokolü imzalandı.

2021 yılından itibaren uygulanmaya başlanması planlanan Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında; Ula İlçesi Kızılyaka Mahallesinde bulunan 460 da Mera vasıflı arazide, Mera,  Yaylak ve Kışlaklar ile umuma ait Çayır ve Otlaklar için uygun Islah ve Amenajman tekniklerinin geliştirilerek yönetiminin sağlanması ile verimliliğinin artırılması, sınırlarının korunarak bitki örtüsündeki sürdürülebilirliğinin sağlanması, tahsis amacı doğrultusunda kullanımının sürekli olarak izlenmesi ve yöredeki tarla bitkileri üretim alanı içindeki yem bitkileri üretiminin geliştirilerek kaliteli kaba yem açığının kapatılmasına yönelik çalışmaların, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ula Belediye Başkanlığı tarafından verimlilik ilkeleri çerçevesinde ve koordineli olarak yürütülmesine ilişkin işbirliği Protokolü imzalandı.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak; “Uzun zamandır konuştuğumuz, Ula Belediyesi ile görüşmelerimiz neticesinde projelendirdiğimiz, bölgemiz hayvancılığı için, gerek Kızılyaka Kalkınma Kooperatifinin gerekse Çörüş, Yeşilçam ve mahalleler için iş birliği protokolü imzalayacağız. Burada gördüğünüz alan önümüzdeki baharda yemyeşil modern bir mera olarak hayvan üreticilerimizin hizmetinde olacak. Bu alan öncelikle yeşil belde haline getirilerek yağmurlama sistemi kurulup, kurak dönemde sulanarak yeşil bir alan yapılacaktır. Gerekirse ihtiyaç duyulan yerlerde gübreleme yapılacaktır. Bu işlemlerden sonra hayvanlarımız için suluklar, gölgelik alanlar için ağaçlandırma ve hayvanlar için kaşınma kazıkları yapılacaktır. Ama bunların yapılabilmesi için öncelikle bu alanı işgalden kurtararak, otlatma periyoduna uygun hale getirmeliyiz. Ula Belediyesi tarafından etrafı çevrilerek ve alan içerisinde kuyu açılarak hayvan üreticilerimizin hizmetine açılacaktır. Hem kurumum hem de yörede bulunan hayvan sahipleri adına yürekten teşekkür ediyorum.” Dedi.

Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya “Yıllar sonra daha önce ziraatçı olarak çalıştığım yerde yeni bir projeye imza atmak için bir araya geldik. Bu proje Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden bize geldiği zaman çok sevindik. Bu alana Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yem bitkileri ekilerek etrafı çevrilecek. Ülkemizde büyükbaş hayvancılık, et ve süt sığırcılığının gelişmesi için bizde belediye olarak bu alanda üretilen yem bitkilerini üreticilerimize sunacağız, bu konuda Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne çok teşekkür ederim.” Dedi.

Söz konusu taslak Proje ve imzalanan işbirliği Protokolü kapsamında; Mera alanında istenmeyen türlerden olan yabancı ot ve çalımsı bitkiler ile mücadele, tohumlama, gübreleme, merada otlayan hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması için suluklar ve gölgelikler ile kaşınma kazıkları ve tuzlukların konulması, periyodik otlatma parsellerinin oluşturularak otlatmayı kolaylaştırıcı sınai tesislerin yapılması, Mera alanının yağmurlama sistemiyle kurak dönemlerde sulanması çalışmaları İl Müdürlüğümüz tarafından Bakanlığımızın genel bütçe imkânları kullanılarak uygulanacaktır. Mera alanında, işgal ve tecavüzlerin önlenmesi, uygulanacak olan Mera Islah ve Amenajman Projesi çalışmalarının daha verimli olması ve Merada hayvanların otlatma periyoduna uygun olarak Meraya giriş ve çıkışlarının sağlanması için Ula Belediyesi tarafından Mera sınırlarının kafes tel ile çevrilmesi, Mera alanının yaz aylarındaki sulanmasında ve hayvan içme suyu olarak tüketilmesinde kullanılacak olan su ihtiyacı için mevcut kuyulara ek olarak yeni bir su kuyusu için sondaj çalışması ile ihtiyacı sağlayacak suyun çıkartılması çalışmaları Ula Belediye Başkanlığınca yaptırılacaktır.