T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAYRAM ÖNCESİ KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ DENETİMİ GERÇEKLEŞTİ.

Yayın Tarihi : 29.07.2020

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla, kurban pazarlarına yönelik denetim gerçekleştirildi.

Muğla ve İlçelerinde kurulan kurban satış alanında yapılan denetimlerde, kurbanlıkların gerekli belgelere sahip ve sağlıklı olup olmadığı gibi kriterlere bakıldı.

         Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, yaptığı açıklamada, denetimlerin, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli' nin talimatıyla 81 ildeki kurban pazarlarında gerçekleştirildiğini söyledi.

Hayvanların, pazarlara geldikten sonra yine burada İl ve İlçe tarım müdürlüklerinden gelen uzman Veteriner Hekimler bir kez daha pazarın giriş noktasında aşı durumu ve sevk belgeleri kontrol ediyor. Yani aşısız ve sevk belgesi olmayan hiçbir hayvanın pazara girmesine kesinlikle izin verilmiyor. Bakanlıkça hayata geçirilen "Hay-Sag "Hayvan Sağlığı ve Refahı" mobil uygulamasıyla hayvanın, yaşı ve nereden geldiği gibi bilgilerin rahatlıkla görülebildiğini vatandaşların kurbanlık alırken faydalanabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti;

Vatandaşlarımız hayvan seçerken gebe ve damızlık dişi olmamasına, gelecek nesillere bırakacağımız hayvan mirasımız açısından dikkat etmelidir. Kurban edilecek Sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını, deve ise 5 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir. Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesi bulunmalıdır. Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli, Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler İlçe Müdürlüklerine teslim edilmelidir.  Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler,  kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar Veteriner Hekim kontrolünden sonra verilmelidir.  Durgun ve halsiz olmamalı, Aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Besi durumu iyi hareketleri normal olmalıdır. Hayvanlar kesim öncesinde 12-24 saat civarında dinlendirilmelidir.

Hayvan hakları açısından Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması önemlidir. Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalıdır. Din görevlileri de kurban kesiminde bilimsel olarak açıklanan; hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına dikkat çekilen hususların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

 Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği hatırlamakta fayda vardır.

Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir. Kurban kesiminin bir ibadet olduğunu ve bu anlayışa sadık kalarak tüm kurallara uyulması gerektiği yönünde vatandaşımızın üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz.

Tüm halkımızın sağlık dolu güzel bir bayram geçirmesini diliyoruz.