T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İNCİRKÖY’E BÜYÜK YATIRIM…

Yayın Tarihi : 10.07.2020

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkileri Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Kümeleştirilmesi" Projesi çerçevesinde, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak 2015 yılından itibaren il genelinde devam eden projelere, Fethiye İlçesinin İncirköy Mahallesinde bir yenisi daha eklendi.

İlimizde 2015 yılından bu yana devam eden projeye, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün hazırladığı, Tarım ve Orman Bakanlığınca kabul edilen, yüksek bütçeli bir proje ile devam ediliyor. "Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkileri Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Kümeleştirilmesi" projesi ile yüksek turizm potansiyeline sahip olan Fethiye İlçesinde, sadece deniz turizmi değil Lavanta, Kekik, Defne ve Adaçayı çeşitlerinden oluşan Tıbbi ve Aromatik Bitki alanları oluşturarak, ilçeyi Agro Turizm merkezi haline getirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda oluşturulan projede İncirköy Mahallesinde "Canlı Bitki Müzesi", Hasat Şenlikleri, İşleme ve Paketleme tesisleri gibi sosyal ve sanayii alanları oluşturarak, istihdam sağlamak, ekonomik katkı sağlamak ve bölgeyi tercih edilen bir Agro Turizm merkezi haline getirmek hedeflenmektedir.

Bu kapsamda Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nde görevli proje koordinatörleri Fatma Ayhan ve Dilek Altınkaynak, Şube ve İlçe Müdürleri, Teknik Personeller ve çok sayıda üretici katıldı. İlk olarak, İncirköy ve civar bölgelerde Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi gerçekleştiren önder üreticilerden; Ali Kışlak, Niyazi Uluçoban, İlhan Çırpan ve Murat Olgun söz alarak, bu alanda tüm üreticilere destek olmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden konu uzmanı ve proje koordinatörü Fatma Ayhan yaptığı konuşmada; "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde geçen yıl hazırlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimi ile ilgili komisyon raporundan ve 3. Tarım Şurasından sonra bir eylem planı hazırlandı. Bu eylem planı çerçevesinde üretimin katma değerini arttırabilecek çalışmaların projelendirerek sahaya aktarılması yönünde kararlar ortaya çıktı. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler sektöründen kümelenmeye yönelik çalışmalar yapmayı öngörüyoruz. Orman Genel Müdürlüğü doğadan toplamada üreticilerin daha fazla gelir elde edebileceği sistemler üzerinde duruyor, Bitkisel Üretim genel Müdürlüğü üretimi arttırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor, Tarım reformu Genel Müdürlüğü Örgütlenme ve Destekleme çalışmalarını yürütüyor, Gına Kontrol Genel Müdürlüğümüz gıda katkı maddelerinin ruhsatlandırılması ve insan sağlığına etkileri ile ilgili çalışmaları yürütüyor. TAB çalışmaları sadece bizim bakanlığımızın faaliyetleri içinde yer almıyor. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın da faaliyet ve çalışma alanları içine giriyor. Bakanlık olarak çalışma alanlarımızı genişletmek için illerimizden proje hazırlamalarını istedik. TAB üretiminde çok iyi yerlerde olan Muğla'dan gelen projeyi Bakanlık kabul etti. Bizde çalışma alanlarını görmek, bundan sonrasında neler planladığımızı sizlerle paylaşıp ayrıca bu çalışmalar hakkında bizlerden neler istersiniz ve bu çerçevede yolumuza devam etmek için geldik" dedi.

Bitkisel Üretim genel Müdürlüğü'nden Dilek Altınkaynak yaptığı konuşmada; "Bu projede yaklaşık 5 yıldır, 40 ilde çalışıyoruz. Bu süre içerisinde paylaşımlarımız sonucu, yaşanan pazarlama sonucu bir örgütlenme modeli olan "Kümelenme" modeline geçmeye karar verdik. İhracatı arttırmak amacıyla ürün çeşitliliğini arttırmak ve katma değeri daha yüksek ürünler elde etmek için birlikte çalışmalar yapacağız. Muğla Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretiminde çok özverili çalışan bir ilimiz. Bu anlamda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu sektörde üretim ve sanayii ayağını birleştirip güzel bir çalışma çıkaracağımızı düşünüyorum" dedi.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak; "Bakanlık yetkililerimiz burada, biz buradayız, üretenler burada, akademisyenler burada, hammadde üretenler ve pazarlayanlar da burada. Bizim Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminde ve Sanayisinde, Muğla markası yaratacak bir başarı hikâyesine ihtiyacımız var. Muğla'yı bu işin başkenti yapmakta bir iddiamız ve hayalimiz var. Şükürler olsun ki bu altyapı da bizim ilimizde var. Ben Tarım ve Orman İl Müdürü olarak, çalışanlarımla birlikte, Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin direk desteği ile bu işi başarma iradesi var. Bu konuda sizin örgütlenmeniz çok önemli. En kısa sürede bir araya gelip bu işin alt yapısını yüreğiyle, emeğiyle ve aşkla çalışacak bu bölgede bir kooperatif kurmalısınız. Bu bölgede üretim ve bu işin sanayi ayağını yapan önder üreticilerimizden bir istirhamım var. Teknik personellerimle birlikte hareket ederek, doğru ve kaliteli üretim teknikleri ile hammadde üretmeleri için elinizden gelen katkıyı sunmanızı rica ediyorum. Hatta Muğla'nın tamamının içinde olduğu  "Tıbbi ve Aromatik Bitki Üreticileri Birliği" gibi bir yapı oluşturmak zorundayız. Etrafımızdaki üreticilerin hayatını, sosyoekonomik ve sosyokültürel düzeyini yükseltecek, hem üretim, hem markalaşma, hem pazarlama, aynı zamanda bu bölgenin tüm ülke genelinde hatta dünyada çekim merkezi olabilecek bir Agro turizm başkenti haline getirmek zorundayız. Hedefimiz budur. Biliyorum ki "Birlikte Başaracağız" dedi.

Konuşmaların ardından, Bakanlık temsilcileri ile birlikte İncirköy Mahallesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yağlarının çıkarıldığı ve çeşitli ürünler olarak işlendiği bir tesis ziyaret edildi. Tesis sahibi İlhan Çırpan'dan bilgiler aldıktan sonra Tıbbi ve Aromatik Bitki üretim alanları gezildi. Bakanlık temsilcileri ile birlikte diğer ilçelerimizde tesis edilen alanların ziyaretleri devam etmektedir.