T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ’NDE ADIM ADIM…

Yayın Tarihi : 1.07.2020

Bakanlığımız ile YÖK Başkanlığı arasında 15.01.2020 tarihinde tarafların sorumluluk alanlarındaki altyapı, personel, eğitim, Ar-Ge, etkinlik, öğrenci ile çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetleri gibi konulara ilişkin kararlaştırılan süreçlerin işbirliği içerisinde yürütülmesini sağlamak amacıyla imzalanan çerçeve protokol üzerine, Muğla Tarım ve Orman il Müdürlüğü Üniversite ile işbirliği çalışmalarına devam ediyor.

İlki Bodrum'da gerçekleşen "Hastalıktan Ari İşletme Projesi Çalışmalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştayın sonuç raporu hakkında bilgilendirme yapmak ve işbirliği protokolü imzalamak için Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda bir araya gelindi. Toplantıya Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak'ın başkanlığında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, Veteriner Fakültesi Dekanı Artay Yağcı, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Günlü, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı ve aynı zamanda Muğla Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Ula Arıcılık Meslek Yüksek Okulundan Doç. Dr. Rahşan İvgin Tunca katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak; Tarım ve Orman Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokol sonrasında 9 Şubatta başlattığımız çalışmalarla bugün burada sizlerle, ilimiz için çok faydalı olacağından emin olduğum protokolü imzalamak için bir araya geldik. Birazdan 4 konuda protokol imzalayacağız. Hedefimiz Muğla Üniversitesinin ARGE birimi ile bizim saha deneyimlerimizi birleştirerek üreticilerin gelirlerini arttırmaya dönük, üretim tekniklerini ve yöntemlerini modernleştirmeye dönük işler çıkarmak. Amacımız; hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıkları önlemek için çalışmak, dolayısıyla süt ve süt ürünleri tüketiminde güvenilir gıda arzını sürdürmek için çalışmaktır. Ayrıca Muğla'nın katma değeri yüksek ürünlerin yetiştiricilik merkezi olmasını hedefliyoruz. İlimizin öne çıkan ürünlerinden olan Çam Balı ve Arıcılığın hak ettiği değerin gelecek nesillere aktarılabilmesi için Muğla'da "Çam Balı ve Arıcılık Enstitüsü" kurulması yönünde hazırladığımız projemizi önümüzdeki günlerde Bakanlığımıza sunacağız. Diğer bir değerimiz olan Deniz Kültür Balıkçılığında  % 65 kapasiteye sahip olan ilimizde, aynı zamanda Alabalık Yetiştiriciliğinde de 21 bin ton balık üreterek ülke birincisi konumundayız. İmzalayacağımız protokollerden biri ile "Balık Hastalıkları ve Numune Alma Metotları Konusunda Eğitim Projesi"ni de Milas Veteriner Fakültesi ile birlikte çalışacağız. Bunun yanında "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" çalışma protokolünü Sağlık Bilimleri Fakültesinden çok değerli hocalarımızla çalışacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 3. Tarım Şurasında söylediği gibi; "ülkemizde tarımsal ve hayvansal her türlü gıda üretiminin devam etmesi en az milli savunma kadar önemlidir." Bu duygu ve düşüncelerle bu çalışmada emeği geçen başta Sayın Rektörüme, Değerli hocalarıma, Sivil Toplum Kuruluşlarına ve mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise; "Muğla ve arıcılık denince Türkiye'nin % 20'sini dile getirmiş oluyorsunuz. Ülkemizde üretilen 104 bin ton balın 40 bin tonu ilimizde üretilmekte. Bal dışındaki diğer arı ürünleri olan polen, arı sütü, propolisin yanında arı zehri yeni üretim çeşitliliğimiz. Arı Zehriyle ilgili ilimizde çok ciddi AR-GE çalışmaları yapıldı. Bu yapılan çalışmalar doğrultusunda üretim ve yasal mevzuat oluşturmak için bir arama çalıştayı yapacağız. İmzalanan protokolün ilimiz ve Türkiye arıcılığı için hayırlı olmasını temenni ederim" dedi.

Hemen ardından söz alan Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım ise; " alabalık üretiminde ülkemizde birinci sırada olmamızın haklı gururunu yaşarken, birlikte çalışacağımız protokolü imzalamak için burada bulunmaktan oldukça mutluyum, ilimize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Son olarak söz alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek; "Üniversitenin görevi öğrenci yetiştirmek ve çevresine etki etmektir. Tarım, turizm, sanayii, konu ne olursa olsun ortak çalışıp katkı sunmaktır. Bu doğrultuda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu çerçevesinde çalışıyoruz. İmzaladığımız protokollerde her alanda ortak çalışmaktan gurur ve onur duyarım. Güçlü Türkiye için hep birlikte elimizden geleni yapmamız gerekir. Bu çalışmada emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim" dedi.

Konuşmaların ardından,

1-Eşen Çayı Üzerinde Yetiştiriciliği Yapılan Alabalıkların Önemli Viral ve Paraziter Hastalıklar Yönünden Taranması Projesi

2-Arı Zehiri Üretimi Arama Çalıştayı ve Arıcılık ve Çam Balı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Hayata Geçirilmesi,

3-Tarım İl Müdürlüğü personelinin Balık Hastalıkları ve Numune Alma Metodları Konusunda Eğitimi Projesi

4-Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyası Ortak Çalışma Protokolü konularında İl Müdürlüğümüzle birlikte Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği arasında protokoller imzalandı.