T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HEDEFİMİZ; İNCİRKÖY’ÜN AGRO TURİZM MERKEZİ OLMASI...

Yayın Tarihi : 13.06.2020

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim genel Müdürlüğü’nün “Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, 2015 yılında ilimizde başlatılan ve yeni bir proje ile 3 yıl daha devam edecek olan çalışmalar, Fethiye’de 7 mahallede uygulanıyor.  

2015 yılında ilimizde başlatılan “Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında üretim yapan çiftçilerle, Fethiye İlçesi İncirköy Cahit Beğenç Sosyal Tesislerinde bir araya gelindi. Görüşmeye Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, İncirköy Muhtarı ve çevre mahallelerin muhtarları ile üreticiler katıldı.  

 

Proje koordinatörlerinden Ünal Yılmaz yaptığı konuşmada; “Biz bu işe 2015 yılında başladık. Başladığımız günden bugüne ıtri, tıbbi, aromatik ve boya bitkileri çalışmalarımız Fethiye bölgesinde 1000 dekarı buldu. Hedefimiz 3 yıl daha devam edecek olan projemizde toplam 3000 dekar üretim alanına ulaşmak. Tabi bu 3000 dekarlık alanda yeni alternatif bitki denemelerimiz, salep çalışmalarımız ve yeni adaçayı çeşitlerimiz de olacak. Bu sene sezon hasadımız yeni başlıyor. Amacımız böyle güzel bir bölgeyi lavanta, adaçayı, kekik gibi bitkilerle donatarak, burayı bir cazibe merkezi haline getirmek. Böylece yüzlerce ürün üretip, yurt içi ve yurt dışı pazarına açılmak, yağ işleme, paketleme ve kurutma tesisleri kurarak tıbbi ve aromatik bitkileri; sabun, kolonya, çeşitli uçucu ve aromatik yağlar, sirke vb. ürünlere çevirerek vatandaşlarımıza ek bir gelir kapısı sağlamak. Ayrıca bitkilerin canlı ve kuru örneklerinin olduğu Bitki Müzesi kurarak, İncirköy’ü Agro Turizm merkezi haline getirmek” dedi. 

 

İl Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada; “Öncelikle pandemi boyunca gece gündüz demeden çalışan arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Bu süreçte üretimin devam etmesi için işimizin başında olmamız çok önemliydi. İşimin en çok sevdiğim kısmı bu, üreticilerle birlikte sahada olmak. İçinden geçtiğimiz bu zor süreç birçok sosyo-ekonomik kayıplara sebep oldu. Bunun gibi zor süreçlerin üstesinden gelebilmek için, hep birlikte bir şemsiyenin altında toplanarak güç birliği yapmalıyız. Böylesine güzel memleketimin taşında toprağında ekilmeyen, dikilmeyen yer kalmayacak. Burada olduğu gibi dağları ovaları mis gibi adaçayı, kekik ve lavanta kokacak. İlerleyen zamanlarda hedeflediğimiz üretim alanına ulaştığımızda, çiftçilerimize ek gelir kapısı olması adına burayı Agro Turizmin merkezi haline getirmek istiyoruz. Ürünlerin hasat zamanında festivaller düzenlemek istiyoruz, festivallerde konuklara hasat yaptırmak istiyoruz. Ayrıca burayı kozmetik ve tıp alanında kullanılan bu bitkilerin temin edildiği merkez haline getirmek istiyoruz. Bu yolda emin adımlarla ilerlerken, şu anda bu bölgede 1000 dekar olan tıbbi ve aromatik bitkiler alanını, önümüzdeki 3 yılda yapacağımız çalışmalarla 3000 dekara çıkarmayı hedefliyoruz. Sizden tek isteğim projenize ve bölgenizin değerlerine sahip çıkmanız. Çünkü yapılan bu çalışmalar ile bölge halkına yılda yaklaşık 8.5 milyon gelir sağlanıyor. Ben ve ekip arkadaşlarım her zaman size destek olacağız” dedi. 

 

Üreticilerle görüşmelerinin ardından; Murat Olgun, Özcan Sönmez ve Ali Kışlak’a ait adaçayı, kekik ve lavanta bahçelerini dolaşarak bilgiler aldı. Atilla Erten’in 400 dekarlık badem alanında, alt bitki olarak adaçayı ve kekik yetiştiriciliği yaptığı arazi ziyaret edildi.