T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIMSAL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILMASI

Yayın Tarihi : 12.06.2020

Fethiye ilçesinde gerçekleştirilen "Tarımsal Atıkların Toplanması ve Geri Dönüşüme Kazandırılması" projesiyle zirai ilaç ambalajı ve tarımsal atıklardan kaynaklı çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi için protokol imzalandı. Fethiye Kaymakamlığı ile Fethiye Belediyesi işbirliğinde proje kapsamında yaptırılan konteynerler yoğun olarak tarımsal faaliyetin gerçekleştirildiği mahallelere yerleştirilecek.

Aylardır tüm dünya ülkelerinin savaş verdiği Covid-19 virüsünün yaşam döngümüzü ne derece etkilediği ortadadır. Hala pandemi ile mücadele ederken ve tedbirlerle hayatımızı idame ettirirken, bir yandan da küresel ısınma, sera gazlarının sebep olduğu faktörler ve bunların sonuçları ile karşı karşıyayız. Petrol, kömür, doğal gaz gibi yakıtların yanması atmosferdeki sera gazlarının artmasına neden olurken, Sera etkisi de dünya sıcaklık ortalamalarını artırarak küresel ısınmaya neden olmaktadır. Dünya olarak küresel ısınma ile mücadele ederken, bir yandan da kullanımı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kısıtlanan fakat tarımsal üretimde zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan pestisitlerin çevreye ve dolayısıyla insan sağlığına vereceği zararlardan korunmak gerekmektedir. Örneğin; bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Kutup Ayılarının yağ dokularında ve anne sütünün içeriğinde pestisit kalıntılarına rastlanmıştır. Tüm bu etmenleri ele aldığımızda tüm dünya olarak ciddi bir sınav vermekteyiz.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak "Tarımsal Atıkların Toplanması ve Geri Dönüşüme Kazandırılması" projesiyle zirai ilaç ambalajı ve tarımsal atıklardan kaynaklı çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi için bir çalışma başlatıldı. Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün bahçesinde düzenlenen protokol imza törenine; Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ve üreticiler katıldı.

Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner yaptığı konuşmada; "zirai atıkların geri dönüşümü Fethiye ve bölgemiz için çok önemli. Bu proje ile Fethiye körfezinin tarımsal atıklarla kirletilmesinin önüne geçebileceğiz. Bununla ilgili arkadaşlarımız, bizler ve Fethiye Belediyesi ortak bir çalışmaya imza attık. Salgın döneminde de üretimin durmaması adına gerekli önlemler alındı. İlerleyen süreçte de tüm kurumlarımızla çiftçilerimizin emrindeyiz" dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca yaptığı açıklamada, "Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlerimiz ile Fethiye Belediyesi ortaklaşa bir çalışma ekibi kuruyoruz. Fethiye'yi korumak adına bugün harekete geçtik. Ortak işbirliğimizin Fethiye'ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak konuşmasında  "Tüm dünya zirai atıklar ile mücadele ediyor. Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalarda; kutuplarda dahi zirai atık kalıntısına rastlamıştır. Kutuplarda ziraat yapılmıyor ama kontrolsüz yapılan ilaçlamalar nedeniyle kalıntılar kutuplara kadar ulaşmış durumdadır. Yine yapılan araştırmalarda bu kalıntıların izleri anne sütüne kadar gelmiş durumdadır. İnsan sağlığı için son derece önemli olan tarım ilaçlarının ambalajlarının toplanması ve geri dönüştürülmesi projesine destek veriyoruz. Bugün doğayı korumak için çok güzel bir iş yapıyoruz. Bu vesileyle geçen hafta 5 Haziranda kutladığımız Dünya Çevre Gününü tekrar kutlamak istiyorum "dedi.