T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

20 Mayıs Dünya Arı Günü Kutlandı

Yayın Tarihi : 21.05.2020

Sofralarımıza gelen gıdanın %90 ‘nını ve Meyvelerin 3’de birini asıl görevi olan tozlaşma ile sağlayan arıların hayatımızda önemi oldukça büyüktür. Bu sebepten 20 Mayıs Dünya Arı Günü” olarak belirlenerek tüm dünya ülkelerinde  kutlanmaktadır. Bal, Polen, Propolis, Arı Sütü,Arı Zehiri, Arı havası (Apiair), Bal Mumu gibi pek çok ürün sunan, ancak tozlaşma ile canlıların devamlılığına en büyük katkıyı sunan Arıların “20 Mayıs Dünya Arı Günü” Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kutlandı. 


Muğla Tarım Ve Orman İl Müdürü Barış SAYLAK ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Ziya ŞAHİN Fethiye İncirköy’ de bulunan Damızlık Ana Arı Islah Merkezinde bir araya gelerek Arıların ve Tüm Arıcıların Dünya AGünü’ nü kutladılar. 


Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya ŞAHİN; Türkiye 8.1 Milyon koloni varlığı ile Çin’den sonra en fazla koloniye sahip ülke 250 bin arıcı ile ülkemizin her noktasında Arı ve Arı ürünleri üretmek için çalışıyor. Çoğumuzun gitmeye imtina ettiği yerlerde Arıcı barakasında veya çadırda yaşayarak bizlere ürün sağlıyor. Bu vesile ile hepsinin Dünya arıcılar gününü kutluyorum. 


Burası bir ıslah merkezi Muğla arısının Amerikan Yavru Çürüklüğüne ve Varroa’ya karşı ıslah edilmiş ve bölge arıcılarına Ana arı tedarik eden bir merkez. 

Burada yapılan çalışmaların devamlılığı için Bakanlık bünyesinde faaliyetlerin yürütülmesini istiyoruz” dedi. 


İl Müdürü Saylak; Rabbim Muğla’ ya o kadar güzel imkanlar sunmuş ki, bunların başında Endemik bir ürün olan Çam balı geliyor. Muğla Anadolu’nun güney batı köşesinde olması nedeniyle çok uzun bir kıyı şeridine sahip ve gün boyu denizden Kızılçam ormanlarına esen meltem rüzgarı bize çam balını bahşediyor. Bu olay İlimizi Akıcılıkta lider konumuna getiriyor. Muğla’nın hemen hemen tüm mahallerinde arıcılık faaliyeti yapılmaktadır. Tüm Arıcılarımızın ve Arı’ların Dünya Arı Gününü kutluyorum. 


Ülke’de üretilen balın yaklaşık 3’de biri İlimizde yetişiyor. Her yıl Eylül Ekim ayında Ülke koloni varlığının yarısı İlimize geliyor ve bizimle beraber 30-35 bin ton bal üretiyor. Değerli üreticilerimiz, Domateste bizim, Portakalda, Bademde, Kirazda, Balda, Arıda bu vesile ile arılar tüm bitkisel ve hayvansal üretim’ e çok önemli katkılar sağlıyorlar. Bu Coğrafya’ da birlikte üretim yapıyorsunuz karşılıklı empati ve anlayış ile yapılacak olan ilaçlamaları arılara zarar vermeden, arıların uçmadığı saatlerde yapalım. Arı olmazsa Meyvede olmaz. Değerli arıcılar sizlerde üretim yaptığınız alanlarda diğer üreticilerimiz ile iletişim içinde olun. Ülke Tarımını birlikte kalkındıralım” dedi. 


Islah merkezinde bulunan Suni tohumlama ünitesinde Ana arı tohumlaması yapan ve çalışanlardan bilgi alan Saylak, üretilen ıslah edilmiş Ana arıları kontrol etti.