T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KADIN İSTİHDAMI SAĞLAYAN KADIN KUŞKONMAZCI

Yayın Tarihi : 11.04.2020

KADIN İSTİHDAMI SAĞLAYAN KADIN KUŞKONMAZCI…Elibelinde Tarım'ın kurucusu; Hayal ettiğinin gerçek olduğuna inanmış, yaptığı işe gönlünü, emeğini ve tutkusunu koymuş öncü kadınlardan o; Aslı Aksoy… 

2003 yılında ODTÜ İşletme Bölümü'nden mezun olmuş. 13 yıllık profesyonel iş hayatı boyunca, İstanbul'dan evine, Ege'ye dönmek istemiş ve sonunda başarmış. Beyaz yakalı bir çiftçi Aslı Aksoy. Her gün toprağa dokundukça şaşkına dönen, eken, ektiğini emekle büyüten, büyüttüğünden ekmek yiyen bir çiftçi…

New York'ta katıldığı bir fuarda tanışmış kuşkonmazla. Kuşkonmazın kültüre alınmış bu çeşidinin lezzeti, sağlık üzerine etkileri ve Amerika ile Avrupa'daki yaygın tüketimi, "ne yetiştirebilirim?" sorusunun yanıtı olmuş. Öncelikle çalışma hayatı devam ederken hobi olarak başlamış bu işe. Tarımsal faaliyetlerini ticari anlamda hayata geçirmek, hayatını farklı şekilde düzenlemek üzere Kasım 2016'da istifa ederek Muğla'nın Yeşilçam Köyü'ne yerleşmiş. Önce 2,5 dönümde deneme üretimi yapmış. Sonuçlar başarılı olunca 24 dönüm, ardından komşu tarlalarla birlikte toplam 40 dönüm araziye ulaşmış. Şimdilerde komşu kadınlar ile birlikte, 40 dönüme ulaşan tarlasında "Organik Üretim" esaslarına uygun olarak taze ve yerli kuşkonmaz üretimi gerçekleştiriyor. Böylece köyde evlerinde oturan kadınlara da iş imkanı sunarak kadın istihdamı sağlıyor. İklim ve toprağın sunduğu tüm olanakları avantaja çevirerek Ege'de, her türlü zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanımını tamamen reddedip organik üretime geçmiş.

NEDEN ELİBELİNDE TARIM?

Elibelinde… "Kadın, doğurganlık, verimlilik ve bereketin sembolü. Geleneksel motiflerimizden biri olarak, kilim ve halılardan tanıyoruz onu. Aynı zamanda uğur, kısmet ve neşeyi, kendinden gayret alan kadını sembolize ediyor. Elibelinde; 7 çiftçi kadını, toprağa olan tutkumuzu, yaptığımız işi, işimizi yaparken her sabah kalbimizden geçen dilekleri ifade ediyor." Diyor…

KUŞKONMAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Kuşkonmaz üretimi zevkli ancak zorlu bir süreç, çok emek yoğun ve sabır isteyen bir süreç. O yüzden elleri hep bellerinde. Aksoy; "Tohumundan elde edilen kuşkonmaz fideleri tarlalara dikiyorsunuz. Fideler 2 yıl titiz bir bakımdan sonra üç yaşlarında azar azar ürün vermeye başlıyor. Her bahar toprağın belli bir ısı derecesine ulaşmasıyla uyanan kuşkonmaz kökleri sürgün vermeye devam ediyor." Diye ekliyor. Bir taraftan Eskişehir'de kuşkonmaz üretimi yapan eşi, diğer taraftan da Ula İlçesinin Yeşilçam Köyünde kuşkonmaz üretimi yapan kendisi… Ailece bu işe gönül vermişler. İlerleyen zamanlarda üretmeye devam ederek daha da büyümek istiyorlar. Aslı Hanımın başarısını çevre illerden duyup gelen meraklı ziyaretçileri de çok. Kuşkonmaz yetiştiriciliğini merak edip yetiştirmek isteyen üreticiler de araştırma için Aslı Hanımı ziyaret ediyor. Aslı Hanım bu durumdan hiç te şikâyetçi değil. Kuşkonmaz üretiminin artmasını istiyor, "ne kadar çok üretim yaparsanız yapın asla yetmez" diyor gülümseyerek.

KUŞKONMAZIN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Kuşkonmaz, vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging yani yaşlanma karşıtı özelliğiyle dikkat çekiyor. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin, lifli bir sebze… Folik asit, fosfor ve potasyum içeren kuşkonmaz bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı! Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor.