T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MUĞLA 5. KEZ KADIN ÇİFTÇİ ÇALIŞMALARINDA ÖDÜL ALARAK FARK YARATTI

Yayın Tarihi : 18.10.2019

Bakanlığımızca Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında  bu yıl beşincisi düzenlenen "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni", Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, kıymetli eşinin ve ayrıca üst düzey yönetimin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreninde, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak İl Müdürü Ş.Fırat ERKAL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman KURNAZ ve Teknik Personel Selma EREZ ile birlikte 2019 yılında yürütülen İl Özel Proje kapsamındaki "Muğla'nın Saklı Çeyiz Sandığı"   projesi ile İlimizi Ankara'da gururla ilimizi temsil etti. 

Kaybolmaya yüz tutmuş kültür mirası el sanatlarını gün yüzüne tekrar çıkarmak ve genç kadın çiftçileri bu alanda çalışmaya teşvik etmek amacıyla oluşturulan İl Özel Projesi Kategorisinde Bayır Mahallesindeki kadın çiftçilerimiz adına  "Muğla'nın Saklı Çeyiz Sandığı"   projesinin usta öğreticisi olan Kadın çiftçimiz Habibe İNAN plaket aldı. Böylece kadın çiftçi çalışmalarında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 5. kez ödül arak başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Kadınların her alanda olduğu gibi, tarımdaki yerinin de oldukça önemli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, ''Kadınlar olmasa, biz kendimize, "tarım ülkesiyiz" diyebilir miydik acaba? Yahut kadınlar üretmese, şehirli aç kalmaz mıydı mesela? Veya "bir et nasıl aş olur", "bir ot nasıl keş olur" düşünebilir miydik acaba? Evet, işte biz bugün tarım diyorsak, hayvancılık diyorsak, gıda diyorsak; bunların kadın elinden çıktığını da biliyoruz demektir! Kadınlarımız, "tarladan sofraya, çiftlikten çatala" kadar, tarımsal üretimin her aşamasında, çok önemli işlevler yüklenmektedir! Yani "toprak ana'nın bereketi, "analarımızın" eliyle katmerlenmekte, bereketine bereket katmaktadır!' diye konuştu.

 

Kadın Çiftçilerimizin emeklerine binlerce teşekkür…

 

Bu yıl 5.kez katılım gösterdiğimiz Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlaması Muğla için mutluluk vericiydi. Kadın çiftçi çalışmalarına Bakanlığımızın da desteklediği İl Özel Projemiz olan "Muğla'nın Saklı Çeyiz Sandığı" projesi ile yenisini ekledik. Unutulmaya yüz tutmuş dokuma ve el sanatları alanında eğitim vermeyi ve atölye kurarak bu alanda istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Gerek fark yaratan projeler alanında olsun, gerek tarımsal yeniliklerle buluşturmak adına olsun gerekse sosyal projelerde olsun, kadın çiftçilerimizin önünü açmak ve desteklemek için projeler üretmeye ve desteklemeye devam edeceğiz. Kadın çiftçilerimizin gayreti ve başarısı bizi daha da çalışmaya sevk ediyor ve mutlu ediyor. Bakanlığımızın tertip ettiği bu etkinlik kadın çiftçilerimizin motivasyonu ve teşviki açısından çok önem arz etmektedir. Bu anlamda desteklerinden dolayı Müdürlüğüm ve kadın çiftçilerimiz adına Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunuyor, kadın çiftçilerimizin gününü tekrar tekrar kutluyorum.

 

Konuşmaların ardından projeleri başarılı bulunanlara ödülleri verildi. Van'dan Aslıhan DAMAR "Kaya balı üretimi projesi" ile birincilik, Tunceli'den Gamze DOĞAN "Ak sarımsağı dağdan alma benden al projesi" ile ikincilik, Erzurum'dan Songül AKTÜRK ise "Duttan gelen şifa projesi" ile üçüncülük ödülüne layık görüldü.