T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bodrum' da Renga Renk "Sarıyaz Şenliği" Coşkuyla Kutlandı

Yayın Tarihi : 23.09.2019

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği, Yalıçiftlik ve Kızılağaç mahalle muhtarlıkları tarafından Kızılağaç Muhtarlık Binası önünde "Sarıyaz Şenliği" gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün "Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma için Kırsaldaki Kadınların Sosyo-Ekonomik Yönden Kapasitelerinin Geliştirilmesi" çalışmaları kapsamında, kadın çiftçilerin tanışması, kaynaşması ve farkındalık yaratmak amacıyla, üretici kadınların el emekleri ile ürettiği yiyecekler, süs eşyaları ve takıların da sergilendiği "Sarıyaz Şenliği" rüzgâra rağmen yoğun katılımla gerçekleşti.

Şenliğe Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fahrettin Doğan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman KURNAZ, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden, Biyoçeşitlilik ve Gen Kaynakları Bölüm başkanı Mühendis Lerzan Gül AYKAS, Enstitüden Dr. Erdinç Oğur  ve  çok sayıda vatandaş katıldı.

 Açılış konuşmasını Kızılağaç Muhtarı Mehmet Karaca ve Çiftlik Mahalle Muhtarı Halil KÖSE yaptı. Ardından Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyoçeşitlilik ve Gen Kaynakları Bölüm Başkanı Lerzan Gül AYKAS konuşmasında yerel tohum kullanımı ve Gen Bankası oluşturulmasının önemini vurguladı.

 " Kadın Eli İle Geleceği Korumak; Gen Bankası İle Buluşuyoruz" Lansmanı Gerçekleştirildi

 Açılış töreninde konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü Süleyman Kurnaz, Yalıçiftlik'te Nisan ayında da Zeytin Çiçeği Şenliği gerçekleştirdiklerini hatırlatarak şunları dile getirdi; "Bundan yaklaşık 5 ay önce gerçekleştirdiğimiz "Zeytin Çiçeği Şenliği" nden sonra "Sarıyaz" isminde tüm yazımızı değerlendirebileceğimiz, tüm ürünlerimizi burada sergileyebileceğimiz bir şenlikteyiz. Geçen Mart ayından bu yana İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bu bölgede çok güzel bir çalışması var. 80'e yakın üretici kadınla sürdürdükleri eğitim çalışmaları büyük bir titizlikle devam etti. Bu eğitim sonucunda ortaya çıkan ürünleri bugün burada sergiliyoruz. Ayrıca bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen İl Müdürlüğümüz ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen " Kadın Eli İle Geleceği Korumak; Gen Bankası İle Buluşuyoruz" Projesinin farkındalık çalışmasını gerçekleştiriyoruz.  İl Müdürlüğümüzce bu proje kapsamında ilk olarak 13 İlçeden Teknik personelin katılımıyla eğiticilerin eğitimini gerçekleştirdik. Ardından 104 kadın çiftçi ile 52 Öğrenciye konu ile ilgili eğitimler verildi. Eğitimler son hız devam edecek olup, 70 çeşit Ata Tohumu toplanarak kayıt altına alındı ve enstitüye ulaştırıldı. 2020 yılında da devam edecek projede Eğitim ve demostrasyon çalışmaları gerçekleştirilecektir çiftçi ve vatandaşların projeye ilgi ve duyarlılığı bizi mutlu etti.  " dedi.

 Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz; Bodrum'un turizmde bir dünya markası olmasının yanı sıra tarımda da ciddi potansiyelinin olduğunu belirterek, "Tarım ve turizm birbirini tamamlayıcı bir sektördür. Bunu ilçemizde de çok iyi değerlendirmek durumundayız. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğümüz, değerli hocalarımız ile birlikte kadın çiftçilere yönelik çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Biz de bu yapılan çalışmaları takdirle karşıladık. Bu vesile ile tüm Bodrumlular adına kendilerine teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Şenlikte, kadın üreticilerimiz arasında yemek yarışması yapılarak dereceye girenlere hediyeleri takdim edildi. Şenliğe katılan çocuklar üretilen yerli tohumları katılımcılara hediye etti.  İl Müdürlüğünce katılım-cılara katılım belgeleri taktim edildi.Halkoyunları gösterilerinin de sunulduğu şenlik, 22 Eylül Pazar akşam saatlerine kadar devam etti.