T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Proje” Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 17.09.2019

"Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında Burdur ve Muğla İllerinde Uygulanan alt projelerin 2019 Yılı Proje Yürütme Kurulu Toplantısı Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde gerçekleşti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yürütülen "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında Burdur[Kıl Keçisi (1), Honamlı Keçisi (1)] ve Muğla [Kıl Keçisi (1)] İlinde uygulanan alt projelerin 2019 yılı Proje Yürütme Kurulu Toplantısı Fethiye' de gerçekleşti.

Toplantıya, proje paydaşları olarak Proje Koordinatörü V. Dr. Serdar YAĞCI, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Alihan BİNGÖLBALİ ile proje sorumlusu Ender Tayfun ERGİN, Fethiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü Şaban SARIKAYA, Veteriner Hekim Didem EROĞLU, Proje Liderlerinden; Prof. Dr. Mustafa SAATCI, Öğretim Üyesi Dr. Aykut Asım AKBAŞ, Burdur ve Muğla Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanları, Mustafa YILDIZ ve Rasime AVCI ile proje teknik elemanları katıldı. Dr. Serdar YAĞCI, toplantının açılış konuşmasında; "Genel Müdürlüğümüz tarafından 2005 yılında başlatılan ve şu anda 58 ilde toplam 1 milyonun üzerinde hayvanın takip edildiği "Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Ülkesel Projesi" çok kapsamlı bir ıslah ve koruma çalışmasıdır. Bu kapsamda; Burdur ve Muğla İllerinde Kıl Keçisi ve Honamlı Keçisi ile ilgili alt projeler desteklenmektedir. Hayvan yetiştiriciliğinde yapılan ıslah çalışmalarının uzun soluklu ve kesintiye uğramadan uzun yıllar devam etmesi gereklidir ki Burdur ve Muğla illerinde de ıslah projeleri anlamında belli bir ivme kazanıldı. Bunun da hem söz konusu ilin hem de ülkenin tarımsal faaliyetlerine önemli katkı sağlamakta olduğu vurgulandı.

Burdur ve Muğla illerinde 2011 yılında Honamlı ve Kıl Keçisi Islah projeleri ile başlayan sürecin bugün de devam ettiğine değinen YAĞCI; bu projeler kapsamında, toplam 18.900 baş hayvan üzerinden alınan verim kayıtları sayesinde ıslah çalışmalarının sürdürüldüğünü ve projelerde yer alarak projenin gerekliliklerini yerine getiren 124 yetiştiriciye toplamda 8.247.255,00 TL tutarında hakediş ödemesi yapıldığını belirtti. Dr. YAĞCI; "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" nin, ülke hayvancılığının birçok konusunda ilk olma özelliği taşıdığını, proje sayesinde birçok paydaşın bir araya gelerek yapılan uygulamalar ile doğrudan sahaya olumlu bir etki sağladığını, bu sayede ülkemizde yerli hayvanlara dayalı damızlıkçı işletmeler ve verim kaydı tutulan işletmelerden söz edilebilir noktaya gelindiğini" ifade etti.

Daha sonra; söz konusu projelerle ilgili 2019 yılı çalışmaları incelenmiş ve Yürütme Kurulu gündem maddelerinin görüşülmesiyle toplantı sonlandırıldı.