T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ZEYTİN SİNEĞİNE DİKKAT

Yayın Tarihi : 12.09.2019

Genellikle haziran ayından itibaren çıkış yapan zeytin sineği zararlısı zeytinin yağlanmaya başlamasından hasada kadar olan 5-6 aylık süreçte zarar yapma riski taşımaktadır. Ege bölgesinde 4-5 döl verdiği için zararlının toplu çıkış yaptığı dönemin tespit edilerek, doğru ve isabetli zamanda ilaçlama yapılması önem arz etmektedir. Bu nedenle zararlının haftalık ya da 2 haftada bir yapılan tuzak sayımları ile popülasyonun izlenmesi önemlidir.

İl ve bütün İlçe ekiplerimizle birlikte zararlı izleme, tahmin ve erken uyarı çalışmalarına devam edilmektedir. Yatağan, Milas, Menteşe, Bodrum, Köyceğiz İlçelerimiz başta olmak üzere bütün ilçelerimizde çiftçi eğitim ve zararlı izleme çalışmaları aynı anda yürütülmektedir.

Hali hazırda yapılan izleme çalışmalarında; il genelinde zeytin sineği zararlısının yoğunluğu, yaz ayları boyunca (Haziran-Ağustos)  düşük seyretti. Bunda soğuk geçen 2019 yılı kışının, böcek biyolojisi ve bitki fenolojisini geciktirmesi gibi faktörleri söz konusudur. Üreticilerimizin, bahçelerinde yapacakları besi tuzağı gözlemleri, İlçe Müdürlüklerimizle irtibat halinde olunması, gereksiz ilaçlama yapılmaması ve doğru zamanda ilaçlama yapılması açısından önemlidir.  Hasada kadar ki sonbahar ayları süresince zararlının izlenmeye devam edilmesi, sofralık zeytin ve yağ kalitesi açısından oldukça önemli olup takip edilmesi gerekmektedir.