T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MİLAS 1. OT ŞENLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 15.04.2019

İlimiz Milas İlçesinde yöresel otların tanıtımı amacıyla "1. Milas Ot Şenliği" gerçekleşti.

Milas Kaymakamlığı, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Milas Belediyesinin katkılarıyla Milas-Kapıkırı Mahallesi'nde düzenlenen şenlik, kortej yürüyüşüyle başladı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan yaptığı konuşmada; "tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen ilçenin aynı zamanda sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı şeklinde değerlendirilen yenilebilir ot türleri ve şifalı bitkiler yönünden de oldukça zengin olduğunu" belirtti. Şenlikte sarmaşık otu, tilkişen, arapsaçı, hardal otu, ebegümeci, sarı ot, köreme, kazyak ve Şevketi Bostan(kenker) gibi yenilebilir yöresel otların halk tarafından sergilendiğini belirten Arslan, konuşmasına şöyle devam etti; "İlçemizin otlarının ve ot yemeklerinin tanıtımını yapmak, endemik bitki türlerimizle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Heraklia Antik Kenti'nin de bulunduğu Kapıkırı Mahallemizde, tarihle ve muhteşem doğayla iç içe bir şenlik gerçekleştirdik. Yenilebilir doğal otlarımızın yanı sıra çayı yapılarak, şifa niyetine içilen altın otu, kekik, karabaş otu gibi bitkiler de tanıtıldı. Vatandaşlarımızın ilgiyle takip ettiği festivalimizde çocuklarımıza ve katılımcılara yönelik yöresel otlar hakkında bilgilendirme, ot yemekleri yarışması, müzik, resim sergisi gibi sanatsal etkinlikler gerçekleştirdik. Şenliğimizi geleneksel bir hale getirip, her yıl başka bir mahallemizde düzenlemeyi düşünüyoruz."

Muğla Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç ise; Şehir yaşamının insanın doğa ile bağlantısını kopardığını fakat bu tip şenliklerin insanın özüne dönmesinde önemli katkı sağladığını belirterek, yöresel otların bilinçsiz tüketiminin önüne geçmenin, bu bitkilerin gelecek nesillere ulaştırılmanın önemli olduğunu söyledi.

Şenliğe katılan vatandaşlar, stantlarda satışa sunulan yöresel otlara ve lezzetli ot yemeklerine yoğun ilgi gösterdi.

11 İlçeden belirlenen kadın üreticilerimiz arasındaki yemek yarışmasında, doğada yetişen doğal otlardan ve kuzugöbeği mantarından yapılan çeşitli yemekler sergilendi. Renkli görüntülerin yaşandığı yemek yarışmasında kıyasıya yarışan kadın üreticilerimizin yaptığı yemeklere, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman KURNAZ, Gıda Mühendisi Ayşe UĞUR ve Gıda Mühendisi Zeliha Bahar KENTEL'den oluşan jüri tadarak puan verdiler. Yarışma sonucunda; 4.'lüğü Dalaman'dan Hatice ORHAN, 3.'lüğü Ula'dan Fatma ARMUTÇUOĞLU, 2.'liği Menteşe'den Nurhayat BİLGİR, 1.'liği ise Köyceğiz ilçemizden Esin PİRCİ aldı. Dereceye giren yarışmacılarımızdan 3. Ve 4.'ye küçük mutfak aletleri, 2.'ye gram altın, 1.'ye ise çeyrek altın takdim edildi.

Konser, yemek yarışması ve çocuklara yönelik etkinliklerle renkli görüntülere sahne olan şenlikğe, yoğun bir ziyaretçi katılımı gerçekleşti.