T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Kadın Elinin Değdiği Her Yer Bereketlenir”

Yayın Tarihi : 9.04.2019

48 Muğla 48 Proje kapsamında 2018 yılında Muğla genelinde kadın çiftçilerin sosyo-ekonomik durumları ile eğitim-proje taleplerinin tespiti amacıyla 354 kadın çiftçi ile anket çalışması yapıldı. Anketlerin değerlendirilmesi sonucunda kırsalda kadın üreticilerin tarımsal potansiyellerini iyileştirmek amacıyla çalıştay yapılmasına karar verilmiş olup, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı ortaklaşa 16.01.2019 tarihinde Kırsal Kadın Girişimcilik ve Örgütlenme Çalıştayı düzenlendi.  Çalıştaya toplam 80 kişi katılım sağladı.

İkinci aşama olan kapanış çalıştayına; Muğla Valisi Esengül CİVELEK, Menteşe Kaymakamı Caner YILDIZ, Tarım ve Orman İl Müdürü Fırat ERKAL,  GEKA Genel Sekreteri Özgür AKDOĞAN, İl Müdür Yardımcıları, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve Temsilcileri, İl ve İlçe Müdürlüklerinden konusunda uzman Teknik Personeller ve Kadın Çiftçiler katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Enformasyon ekibinin objektifinden yansıyan karelerin sergilenmesi ve İlçelerden gelen ürünlerden oluşan stantların gezilmesi ile başlayan programda Yaraş Tiyatro ekibinin "Türk Kadının Geçmişten Günümüze gelen azmini, çalışkanlığını ve vatan sevgisini ortaya koyan" tiyatro çalışması sahnelendi. Üreten Kadın,  Büyüyen Anadolu sloganı ile kadınların toplumun en önemli parçası olduğu vurgusu yapıldı. Kadın çiftçilerden ve çalıştaydan görüntülerle hazırlanan film gösterisi sunumları gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını Genç Kadın Çiftçilerden Aslı AKSOY ve üyelerinin tümünü kadınların oluşturduğu S.S Menteşe İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bahar ÖKSÜZ EKİM gerçekleştirdi. GEKA Genel Sekreteri Özgür AKDOĞAN yaptığı konuşmada tarımda örgütlenmenin önemini bildiklerini ve bu kapsamda kooperatif ve birliklere destek verdiklerini belirtti. Ayrıca Muğla kadın Çiftçi Çalıştayında yer almaktan mutluluk duyduklarını ve bu çalışma için Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür ettiğini söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ş. Fırat ERKAL "Muğla kadını girişimci ve cesur… Tabiri caizse tuttuğunu koparan bir yapıda…Bu Çalıştay sonuç bildirisi 2013-2014 yıllarında başlayan kadın çiftçi çalışmalarımızın bir ürünüdür. Bu süreç içerisinde kadın kooperatifi kurulmuş, Bakanlığımızdan bir çok ödüller almışız. Muğla kadınının bu tuttuğunu koparan yapısı sayesinde biz Muğla olarak bir çok ilin önüne geçmişiz.  Artık kadın çiftçilerimizin çalışmalarının bir sonucu olarak markalaşmalıyız ve bu konuya ağırlık vermeliyiz" diye konuştu.

Muğla Valisi Esengül CİVELEK yaptığı konuşmada "Kadın, ev içi sorumluluklarının yanı sıra, eştir, annedir, gelindir, evlattır. Ama aynı zamanda tarımsal üretimi gerçekleştirerek ailenin refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlarken, ülke tarımına da katkı sağlamaktadır. Kısal kalkınmada hızlı bir şekilde ilerleme sağlamak istiyorsak, kadınlarımıza yönelik sorunları çözerek kadınımızı güçlendirmeliyiz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın pozitif ayrımcılık içerecek şekilde kadın çiftçilerimize yönelik eğitim programları, destek, hibe, teşvik programları mevcuttur. Yerelde bu programları İl Tarım ve Orman müdürlüğümüz başarıyla gerçekleştirmektedir. Eminim bu çalışmalar kadınımıza teknik anlamda beceri katacaktır ve tarımsal üretimde bilinç düzeyini arttıracaktır" diye konuştu.

Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) destekleriyle gerçekleştirilen Kırsalda Kadın Girişimciliği ve Örgütlenme Çalıştayının sonuç bildirisinde Muğla kadın çiftçisi için tüm kurum ve kuruluşların koordineli bir şekilde kırsaldaki kadına hizmet vermesinin birçok soruna çözüm getireceği tespit edildi. Yaklaşık 200 katılımcının bulunduğu çalıştay sonuç bildiri toplantısı sonucunda, 9 masadan çıkan raporlar katılımcılarla paylaşılarak program sonlandı.