T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Kadın Çiftçi Çalışmasında Önemli Bir Adım Atıldı.

Yayın Tarihi : 17.01.2019

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kırsal kadın çiftçilere yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü,  Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi tarafından koordine edilen kadın çiftçi çalışmalarında her geçen yıl farklı projelere ve başarıya imza atıyor.

2018 yılında Muğla genelinde kadın çiftçilerin sosyo-ekonomik durumları ile eğitim-proje taleplerinin tespiti amacıyla 354 kadın çiftçi ile anket çalışması yapıldı. Anketlerin değerlendirilmesi sonucunda kırsalda kadın üreticilerin tarımsal potansiyellerini iyileştirmek amacıyla çalıştay yapılmasına karar verildi.

Buna istinaden Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı ortaklaşa "Kırsalda Kadınların Girişimcilik ve Örgütlenme Kapasitelerinin Arttırılması" konulu çalıştay gerçekleştirildi.  Ula-Akyaka 'da bir otelde gerçekleştirilen Çalıştayın verimli geçtiği gözlendi. 

Çalıştay; Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcıları Muhammed SEVİNÇ ve Ahmet EJDER, GEKA Temsilcileri, Üniversiteden hocalar, KOSGEB Temsilcisi, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, İl ve İlçe Müdürlüklerinden konusunda uzman Teknik Personeller ve Kadın çiftçileri ile birlikte toplam 60 kişinin katılımıyla geniş bir katılımla gerçekleşti.

Açılışta kadın çiftçiler adına Hatice Demirtaş, GEKA adına Barış Kıyak, İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç konuşma yaptı. Konuşmasında Muğla İli olarak kadın çiftçi çalışmalarında önemli adımlar atıldığını ve her geçen yıl bir ileriye taşıyarak devam ettiklerini ifade etti. Sevinç, 2018 yılı çalışması sonucu doğan bu çalıştayın Muğla Kadın Çiftçisi için önem taşıdığını ve sonrasında yapılacak çalışmalara rehber niteliğinde olacağını ifade etti. GEKA ve emeği geçenlere teşekkür etti. İl Müdürlüğünce hazırlanan başarılı kadın girişimci hikâyelerinin yer aldığı filmle devam eden çalıştay daha sonra çalışma gruplarına ayrıldı.  

Dokuz masadan oluşturulan gruplarda; Kadın çiftçilerin kooperatifçilik ve girişimcilik kapasitelerinin arttırılması, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri ile proje önerileri tartışıldı. Oldukça verimli geçen Çalıştay sona erdiğinde her masanın çalışma grubunun hazırladığı raporlarının sunumu yapıldı. Tüm bu raporlar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Proje Ekibinin hazırlayacağı genel rapor ile kitap haline getirilerek ileriki bir tarihte yapılacak olan çalıştay sonlandırma toplantısında proje ekibi tarafından sunumu yapılmasına karar verildi.

Her ilçeden kadın çiftçi ile birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşen çalıştayın çok verimli geçtiğini söyleyen katılımcılar, Muğla Tarımı ve Kırsalı açısında özellikle de kadın üreticilerin sorunların tespiti ve buna yönelik çözüm önerileri açısından önemli olduğunu ifade ettiler. Çalıştaya katılmaktan memnun olduklarını söyleyen kadın çiftçiler bu çalışmanın bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık olacağını ve böyle önemli bir çalışmada olmaktan mutlu olduklarını vurguladılar. Bu işin öneminin farkında olarak üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını ifade eden katılımcılar güzel bir çalışma olduğunu söylediler.

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman KURNAZ yaptığı kapanış konuşmasında; " Sorunlarınıza yönelik çözümler aradığımız toplantımıza icabet ettiğiniz için siz kadın çiftçilerimize, Üniversitenin değerli hocalarına, paydaş kurumlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Çalıştayın oldukça verimli geçtiğini düşünüyorum, umarım hepimize faydalı olur. Şimdiden hayırlı olsun, bir sonraki toplantıda tekrar görüşmek üzere" diyerek proje ortağı Güney Ege Kalkınma Ajansına desteklerinden dolayı teşekkür etti.