T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Toplu Varroa Mücadelesi İle İlgili Toplantılar Düzenlendi…

Yayın Tarihi : 22.11.2018

Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda ilimiz genelinde uygulanacak olan Toplu Varroa Mücadelesi hakkında toplantı yapıldı.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın başkanlığında yapılan toplantıya Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen, Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet KURAY, İlaç firması temsilcileri ve ilçelerimizden gelen ilgili personellerden toplam 26 personel katılım sağladı.  Yapılması planlanan toplu mücadele programı neticesinde doğal yaşamı ve insan sağlığını tehdit eden merdiven altı kaçak ilaç ve ruhsatsız ilaç kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor. İl Müdür Yardımcısı Enver AYDIN "Arıcılarımız Varroa hastalığı ile mücadele ederken veteriner hekim desteği alması gerekiyor. Üreticilerimiz bugüne kadar bilinçli bir mücadele yapmış değil. Öncelikle arıcılarımızın şunu bilmesini istiyorum, bu proje hayata geçirildiğinde Bakanlığımızdan ruhsatlı olan ilacı kullanmayan arıcılarımız kontroller esnasında cezai yaptırımlarla karşılaşabilir. Arıcılarımız merdiven altı ruhsatsız ilaç almasın. Bunun bir faydası da yok, daha da zararı var. Kontrolsüz ilaç kullanımı başta doğaya zarar veriyor. Sonra üretilen üründen, bozulan doğal çevreden insan sağlığı tehlikeye giriyor. Yanlış ilaç kullanımı, maddi anlamda da kazanç sağlamak bir yana daha da kazanç kaybına sebep oluyor. Bu nedenle arıcılarımızın Varroa ile toplu mücadele projesine bağlı kalması gerekiyor" dedi.

İlimiz genelinde uygulanacak olan "Varroa ile Toplu Mücadele Projesi" hakkında istişareler yapılarak programımız devam edecektir.

 

Seydikemer'de Varroa İle Toplu Mücadele Çalışmaları Tamamlandı.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Arıcılar Birliği ve Muğla Veteriner Hekimler Odası tarafından ortak yürütülen "Varroa İle Toplu Mücadele Projesi" kapsamında Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü Arıcılık Teknik Ekibi eğitimlerini tamamladı.

Seydikemer İlçesi 314 örgütlü arıcısı ve 42.858 kolonisiyle Muğla genelinde çok önemli bir yere sahiptir. Seydikemer'li  ve Seydikemer'e konaklamaya gelen tüm arıcılar, Varroa İle Toplu Mücadele Projesi'yle arı zararlısı olan Varroa ile toplu mücadele edecek. Proje kapsamında yürütülecek olan toplu mücadele, yılda 2 dönemde gerçekleştirilecek.

Üretim kapasitesi ve kalitesiyle Türkiye ve dünya bal piyasasında önemli bir yere sahip olan İlçemizde de uygulanmaya başlanan projeyle, doğal yaşamı ve insan sağlığını tehdit eden merdiven altı kaçak ilaç ve ruhsatsız ilaç kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor. İlk dönem uygulaması 19 Kasımda başlayan ve 2 Aralık'a kadar devam edecek olan proje kapsamında; arıcılardan Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı reçeteli ilaçları kullanmaları istenecek. Daha sonra Müdürlüğümüz arıcıların reçete ile ilaç alıp almadığını ITS üzerinden ve saha denetimleriyle kontrol edecek. Kontroller sırasında ruhsatlı ilaçların dışında ilaç kullanan arıcılara ise ağır cezai yaptırımlar uygulanacak.

Seydikemer de "Varroa İle Toplu Mücadele Projesi" eğitimleri tamamlanmıştır.

 

Köyceğiz'de Varroa İle Toplu Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor…

Bilindiği üzere ilçemizin önemli gelir kaynaklarından biri de arıcılıktır. Varroaya karşı mücadelenin tam ve etkin şekilde gerçekleştirilmesi için toplu mücadelenin yapılarak özellikle geç sonbahar ve erken ilkbaharda bu mücadelenin yapılması önem arz etmektedir. Konu ile ilgili olarak Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü önemine binaen yazışmalar yapmaktadır.

 Bu yıl İlimiz Bakanlığımızca" Varroa İle Toplu Mücadele" konusunda pilot il seçilmiş olup il genelinde tüm arılıklarda belirlenecek tarihlerde 2-3 günü kapsayacak şekilde komşu ilçeler,  MAYBİR ve Veteriner Hekimler Odası ile koordineli bir şekilde bu mücadelenin başlatılması planlanmaktadır. Katılımın zorunlu olduğu bu mücadele tarihleri netleştiğinde arıcılarımız ve ilgili muhtarlıklar bilgilendirilecektir. Her mahalle için belirlenen tarihte bakanlığımız tarafından ruhsatlı Varroa mücadelesinde kullanılan ilaçlarla arıcılarımızın kovanları başında hazır bulunmaları gerekmektedir.