T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kadın Çiftçilerimizden Kışlık Hazırlıkları…

Yayın Tarihi : 23.10.2018

Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğünce; kırsalda işlerin azalması ve gıda muhafaza konusunda kış hazırlıklarının yapılmaya başlandığı bu günlerde bağlı mahallelerde çiftçi kadınlara yönelik ev ekonomisi eğitim çalışmalarına başlandı.

İlçemize bağlı çeşitli mahallelerde yaşayan 21 kadın çiftçimizle hem aile bütçesine katkı sağlamak hem de doğru bildikleri yanlışları bizzat göstererek anlatmak amacıyla; Korubükü mahallemizde, gıda muhafaza ve beslenme konularında turşu çeşitlerinin yapımına başlandı.

Ayrıca yine aynı etkinlikte; geçmişten bugüne gerek ev içinde gerekse dışında ekonomik ve sosyal hayatın her zaman bir parçası olan, yaptığı işe yüreğini verip, kendini adayan çiftçi kadınlarımızın "Dünya Kadın Çiftçiler Günü" kutlandı.

Ev Ekonomisi çalışmaları hakkında bilgi veren Seydikemer Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı yaptığı açıklamada ; " Müdürlüğümüzün yürütmekte olduğu " Ev Ekonomisi Eğitim ve Yayım Faaliyetleri"nin amacı kırsal alanda yaşayan kadınların hayat seviyelerini yükseltmektir. Bu çalışmalar kırsalda çok geniş bir sahayı içine almaktadır. Ana gayesi ailenin refahını sağlamaktır. Bireyin kendi ve aile hayatına etki eden bu faaliyetler ise; Beslenme, giyinme, bireylerin barınması, kaynakların idaresi, çocukların bakımı beslenmesi, sağlık, hastaların bakımı, halkın günlük ve sosyal münasebetleri, gıda muhafaza, temizlik, aile konserveciliği, aile sebzeciliği, el sanatlarıdır. Kırsaldaki ailelerin, ekonomik düzeylerini yükseltmek ve yaşayışlarını iyileştirmek amacıyla, mevcut kaynaklarını (para zaman vb.) daha verimli kullanmaları konusunda çiftçi kadınlar eğitilmektedir.

Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ev ekonomisi alanında kırsalda kadınlara verilen hizmetin amacı ise; yayın vasıtaları ile birçok aileye ulaşabilmek, ev ekonomisi ile ilgili yeni teknikleri çiftçi ailelerine iletmek, ev kadınlarını ev işleri ile ilgili çağımızın seviyesine getirmek ve bunun için yapılan demonstrasyon çalışmalarıyla cesaretlendirmek, ev kadınlarının gizli kalmış becerilerini ortaya çıkarmak ve geliştirmek, ev kadınlarının evde ve tarlada işlerini en az yorucu şekilde yapabilmeleri için teknikleri öğretmek, aile bireylerinin sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmeleri için yemek hazırlama planları yapmalarını öğretmek, ev kadınlarının evlerini ellerindeki imkanlarla daha cazip ve kullanışlı hale getirmelerini sağlamak, paranın en ekonomik kullanımı, yerinde harcama yöntemlerini öğretmek, gıdaların bol bulunduğu zamanlarda sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesini öğreterek az olan kış aylarında dengeli beslenebilmelerini sağlamaktır. " dedi.