T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Alternatif Meyve Pikan Cevizi...

Yayın Tarihi : 24.09.2018

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Demonstrasyon çalışmaları kapsamında, İlimizde 2018 yılı Köyceğiz ilçemizde Pikan Cevizi bahçesi tesis edildi.

Köyceğiz İlçemizde iki, Ortaca ilçemizde bir çiftçimize olmak üzere toplamda 8 dekar Pikan Cevizi bahçesi tesis edildi. Fidanlar Antalya BATEM' den (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) temin edilerek Şubat ayında Teknik Elemanların kontrolünde yerlerine dikildi. Pikan cevizi, yazları uzun ve sıcak geçen yerler yani Ege ve Akdeniz bölgesinin denize bakan yerleri yetiştiricilik için idealdir. Ülkemizde BATEM tarafından 1983 yılından itibaren yapılan adaptasyon çalışmaları sonucunda; bölgemize uygunluğu, verim ve kalite özellikleri dikkate alınarak dört adet Pikan cevizi çeşidi (CHOCTAW, WİCHİTA, MAHAN, WESTERN) tescil edilmiştir. Kurulan demonstrasyon bahçelerinde bu dört çeşide yer verilmiş, üreticilerimizin bu çeşitlerin bölgemize uygunluğu, verim ve kalite özelliklerini tanımaları ve uygun gördükleri çeşitlerin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Pikan cevizi diğer ceviz türlerinin ekonomik olarak yetişmesine uygun olmayan ılıman iklim bölgelerinde alternatif bir meyve olarak daha az bir masrafla yetiştirilebilir. Diğer özellikleri; iç randımanının yüksekliği, az masrafla yetiştirilebilmesi, kabuğunun kolayca kırılabilmesi, zengin besin içeriği, meyvesinin uzun süre saklanabilmesi sayılabilir. 4-8 Yaşında ürün vermeye başlar. 10 Yaşından itibaren ağaç başına 40-80 Kg. arasında verim alınabilir.

Ülkemizde ve ilimizde kayda değer oranda Pikan cevizi yetiştiriciliği yoktur. İlimizde denize bakan yamaçlarda ve kıyı bölgelerimizdeki sulanabilen tarım arazileri yetiştiriciliğe uygundur. Mevcut üretimin iç tüketimi karşılamadığı görülmüştür. Bu nedenlerle kıyı bölgelerimizde alternatif bir meyve olarak yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.