T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KURBAN BAYRAMI BASIN BİLDİRİSİ

Yayın Tarihi : 14.08.2018

Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı için 2018 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 19.06.2018 tarihli ve 30453 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Hayvan sağlığı, sağlıklı et ve gıda tüketimi denildiğinde elbette ilk akla gelen Tarım ve Orman Bakanlığımız olmakla birlikte Kurban Bayramı,  her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bir süreçtir. Celebinden kasabına, kasabından vatandaşına herkes bu dört günlük sürecin önemli bir parçasıdır.

Kurban Bayramı süresince kesimi gerçekleştirilen hayvan sayısı bir yıl boyunca kesimi yapılan hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu da hayvan hareketlerinin ve tüketime hazırlanan et miktarının dört günde normalin ne kadar üzerinde olduğunu gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla artan hayvan hareketleri aşamasından etin tüketime hazır hale getirilmesine kadar kurbanlık hayvanların sağlığı ve refahına daha çok özen göstermek durumundayız.

Hayvan satış yerleri ve kesim yerleri kamu kurumları koordinasyonunda düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Halkımızı bu satış yerlerinden kurbanlıklarını almak ve izinli kesim yerlerini kullanmak konusunda uyarmak isteriz. Dalaman İlçemizde Belediye Mezbahası, Kavaklıdere İlçemizde Muğla Büyükşehir Belediye Mezbahası, Menteşe İlçemizde Akçova Mahallesinde Bulunan Büyük Şehir Belediye Mezbahası ve Salihpaşalar mahallesinde bulunan İkiz Hasgül Et Gıda Tic. Ltd. Şti. Yatağan ilçemizde Belediyemize ait açık Pazar yeri Bozarmut mahallesinde Özcan YETER'e ait besi çiftliği belirlenmiştir. Ayrıca bu yıl gün geçtikçe azalan kasaplık hayvanlarımızı koruyup, artışını sağlayabilmek adına gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanlarının kurban olarak satılmasına kurban satış yerlerine sokulmasına ve kurbanlık olarak kesilmesine Bakanlığımız tarafından yasak getirilmiştir. Bakanlığımız hayvan bilgi ve hareketlerini düzenleyen TÜRKVET' sisteminde kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla  https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/web sayfasını hazırlayarak kullanıma açmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Ayrıca söz konusu bilgilerin sorgulanabileceği" HaySag" isimli mobil uygulama geliştirilerek kullanıma açılmıştır. Satın alınacak kurbanlıklarla ilgili bilgilere vatandaşlarımız bu şekilde ulaşabilirler. İlçe Müdürlüklerimiz konu ile ilgili afiş, broşür dağıtımı ve bilgilendirme çalışması yapmaktadır.

Vatandaşlarımız hayvan seçerken gebe ve damızlık dişi olmamasına, gelecek nesillere bırakacağımız hayvan mirasımız açısından dikkat etmelidir. Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesi bulunmalıdır. Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli, Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler İlçe Müdürlüklerine teslim edilmelidir.  Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler,  kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar Veteriner Hekim kontrolünden sonra verilmelidir.  Durgun ve halsiz olmamalı, Aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Besi durumu iyi hareketleri normal olmalıdır. Hayvanlar kesim öncesinde 12-24 saat civarında dinlendirilmelidir.

Hayvan hakları açısından Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması önemlidir. Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalıdır. Din görevlileri de kurban kesiminde bilimsel olarak açıklanan; hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına dikkat çekilen hususların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği hatırlamakta fayda vardır.

Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir. Kurban kesiminin bir ibadet olduğunu ve bu anlayışa sadık kalarak tüm kurallara uyulması gerektiği yönünde vatandaşımızın üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz.

Tüm halkımızın sağlık dolu güzel bir bayram geçirmesini diliyoruz.

Enver AYDIN

İl Müdür V.