T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Üzüm Üreticilerimize Kav Hastalığı Konusunda Farkındalık Oluşturduk

Yayın Tarihi : 27.07.2018

Seydikemer İlçemize bağlı Arsa Mahallesinde bağlarda odun dokusu hastalıklarından olan "Kav Hastalığı" kültürel mücadele yöntemleri ile ilgili 25 bağ üreticimize farkındalık oluşturmak amacı ile eğitim toplantısı düzenlendi.

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin MARAŞLI konu hakkında verdiği bilgide; "Türkiye, bağcılık için dünyanın en elverişli iklim koşullarına sahip ülkelerinden birisidir. Asmanın gen merkezi olmasının yanı sıra çok eski tarihlere dayanan bir bağcılık kültürüne sahip olan Anadolu'da bağcılığın kökeni M.Ö. 2300 yıllarına dayanmaktadır. Üzüm, içerdiği yüksek şekerden dolayı kalori değeri yüksek bir besin maddesidir. Ayrıca, mineral maddelerden kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi bazı vitaminler yönünden de önemli bir kaynaktır. Üzüm yaş olarak sofralık üretiminin yanı sıra, şarap, sirke, pekmez, kurutularak kek ve pastaların içerisinde, çerez olarak çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir.

Türkiye, üzüm ihracatı ile ülke ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Önemli bir tarım ürünü olan üzümün yetiştirilmesinden, depolanmasına ve işlenmesinden, pazarlamasına kadar olan süreçte önemli sorunları bulunmaktadır. Yetiştiricilik aşamasında ortaya çıkan sorunların başında hastalık ve zararlılar gelmektedir. Bu hastalıklar arasında; Külleme, Mildiyö, Kurşuni Küf, Ölükol, Antraknoz, Kav hastalıkları yer almaktadır" dedi.