T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Seydikemer İlçemizde Yerel Tohumlara Önder Çiftçi İlgisi...

Yayın Tarihi : 11.07.2018

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak bilinen Siyez Buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul edilmektedir. Durum ve ekmeklik buğdaylarından farklı, kavuzlu bir yapıda olan Siyez Buğdayına İlçemizdeki duyarlı çiftçilerimiz sağlıklı ve güvenli beslenme, doğal ve yerel tarım ürünlerine ve üretimine yönlenme açısında ilgi gösterdi.

Bu bağlamda yerel buğday çeşidi olan Siyez Buğdayının; Seydikemer İlçemizde önder bir çiftçimizin isteği üzerine 12 dekarlık alanında Müdürlüğümüz teknik elemanlarının destek ve gözetiminde, diğer çiftçilerimize örnek teşkil edecek şekilde deneme ekimi gerçekleştirildi. Şubat ayı sonunda mibzerle yapılan ekimde dekara 20 kg tohum, 18 kg DAP taban gübresi uygulandı. Nisan ayı sonunda dekara 15 kg % 21 Amonyum Sülfat boy gübresi takviyesi yapıldı. Temmuz ayının ilk haftası biçerdöverle yapılan hasatta kuru şartlarda 200 kg/da verim elde edildi.

Örnek çiftçi ilk üretimi sonrasında; Siyez Buğdayı ile ilgili pazarlama sorunu yaşamadığını daha buğdayını hasat etmeden, çevredeki çiftçiler tarafından tohum olarak kullanılmak üzere sipariş aldığını belirtti. 

Seydikemer İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Siyez Buğdayı gibi gizli tat ve unutulmuş lezzetin bölgemizde üretiminin yaygınlaştırılması ile ekonomik getirisi olan önemli ürünlerin üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalara devam edecektir.