T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Muğla'da 150 Noktada Kıyı Ve Deniz Dibi Temizliği Yapıldı, Denize Yavru Balık Bırakıldı

Yayın Tarihi : 23.11.2022

Muğla'da "Dünya Balıkçılık Haftası" etkinlikleri kapsamında 150 noktada eş zamanlı kıyı ve deniz dibi temizliği yapıldı, 3 noktada 60 bin yavru balık denize bırakıldı.

Ula İlçesi Akyaka Mahallesinde Akyaka Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş’e ait teknede düzenlenen törene AK Parti Milletvekili Yelde Erol Gökcan, MSKÜ Rektörü Prof.Dr.Turhan Kaçar, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, il ve ilçe protokolünden kurum amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, il ve ilçe müdür ve personelleri, balıkçılar ve Gençlik Spor İl Müdürlüğünden gönüllü öğrenciler katılım sağladı.

Tarım İl Müdürü Barış Saylak, “Muğla 2021 yılında 144 bin 295 ton üretim ile yüzde 30.60’lık paya sahip olarak Türkiye birincisi durumundadır. 2020 yılında 77 bin ton olarak gerçekleşen su ürünleri ihracatı 409 milyon dolar. 2021 yılında 97 bin tonu geçerek 563 milyon dolar, 2022 yılının 10 aylık döneminde 103 bin tona ulaşarak su ürünleri ihracatı 1 milyar 400 milyon dolara ulaştı. Bu sene İnşallah 2 milyar dolar ve 2023’de daha fazla olacak. 3 bin aile balıkçılık işletmesinden, buna bağlı olarak çalışanlar ile birlikte 50 bin kişilik bir aile balıkçılık sektörü.  Muğla için balıkçılık sektörü vazgeçilmez bir sektördür” dedi.

Konuşmaların ardından program Gökova Körfezinde devam etti.

Teknelerle katılımcılar denize açılırken, denizde önce kadın balıkçılar ile ağ çekildi. Kadın balıkçılar sabah saatlerinde açıldıkları denizde bıraktıkları ağları Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ile Milletvekili Yelda Erol Gökcan tarafından tekneye çekildi.

Ardından İl Müdürlüğü dalış ekibi tarafından hayalet ağ ve dip temizliği yapılan bölgeye gidildi. Burada balıkçı tekneleri ile dalgıçların ay yıldız görüntüsü dikkat çekti.

Gökova Körfezindeki hayalet ağlar ise Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile Polis Dalgıç ekipleri tarafından çıkarıldı. Sahil Güvenlik ekipleri etkinliğe botları ile destek verdi.

Son olarak programda Fethiye, Milas ve Gökova Körfezinde telefon bağlantısı kurularak eş zamanlı toplam 60 bin yavru denize balık bırakıldı. 

Muğla ve ilçelerinde aynı anda düzenlenen etkinliğe 3 bin 282 kişi, 257 dalgıç, 141 tekne katıldı. 35 bin 511 kilogram çöp toplanırken 18 bin 412 metrekare hayalet ağ toplandı.