T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ören’de Tarla Günü Düzenlendi…

Yayın Tarihi : 17.08.2022

69 Üreticiye 460 Akdeniz Meyve Sineği tuzağı Dağıtıldı….

Milas İlçesi  Ören Mahallesinde yapılan Silaj Kalitesinin İyileştirilmesi Çalışmaları, 1963'den Günümüze Ata Tohumları Projesi, Susam Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Turfanda Karpuz Yetiştiriciliği, Hibrit Salatalık Yetiştiriciliği çalışmalarının tanıtım ve tarla günü düzenlendi.

Etkinliğe, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Barış Saylak,  Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Sayın Kamil Gül, Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Sayın Ali İhsan Gezgin, Milas Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Atıcı ile  muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Etkinlikte üreticilere Akdeniz Zeytin sineği ile mücadele kapsamında Ören Mahallesinde 69 üreticiye 460 tuzak dağıtıldı.

Etkinlik Ören Muhtarı Bekir Keser'in konuşması ile başladı. "Akdeniz Zeytin Sineği ile mücadele konusunda ortak bir çalışma yapıldığını ev bu çalışmaya Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ön ayak olduğunu belitti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 500' yakın  Akdeniz Meyve Sineği tuzağı temin edildiğini belirten Muhtar Keser Ören Mahallesinde bir çok çalışma yürütüldüğünü ve bu çalışmalardan dolayı İl Müdürlüğüne ve İlçe Müdürlüğüne teşekkür etti.

TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül Milas'ın tarımsal önemine değinerek zeytin konusunda herhangi bir sorun karşısında üreticilerin mutlaka kendilerine veya İlçe Müdürlüğüne başvurmalarını istedi. Tüm paydaşlarla işbirliği içinde olduklarını ifade eden Gül, tarımın önemine değindi.

Milas Süt Üreticiler Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin Milas İlçesinin tarımsal potansiyeline değinerek yapılan tüm projelerin çok değerli olduğuna değindi. Silaj Kalitesinin Arttırılması Projesinin bölgenin hayvancılığına katkısına vurgu yaparak emeği geçenlere teşekkür etti. 

Milas Ziraat odası başkanı İsmail Atıcı konuşması sırasında Ören'deki yapılaşmaya dikkat çekti.

Ören'in bereketli topraklara sahip olduğuna dikkat çekerek, yapılaşma konusunda herkes üzerine düşeni yapması gerektiğine değinerek tarımsal alanlar korunmalı ve satılmamalı dedi.

Ören Portakalı Özel Bir Portakal….Sahip Çıkalım…

Programda son sözü alan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak Köyceğiz portakalının coğrafi işaretini aldıklarına değinerek "Ören portakalı çok özel bir lezzet. Sahip çıkalım. Sıra ona coğrafi işaret almaya geldi. Bunu yapabilmek için sağlıklı kaliteli, hastalıklardan uzak narenciye bahçelerine ihtiyacımız var. Narenciyenin önemli bir bölümünü yurt dışına gönderiyoruz. Bu ürünler birçok denetimden geçiyor. Denetimden geçemeyen ürünler maalesef geri gönderiliyor. Bu da başta üretici olmak üzere birçok kurumu üzüyor. Kimyasal kullanmadan, biyolojik ve biyoteknik mücadele ile Muğla'mızın yetiştirdiği ürünleri Akdeniz meyve sineğinden uzak tutabiliriz" dedi.

Ören'de 69 Üreticimize 460 Adet Tuzak Dağıtıyoruz…

Muğla'ya gelen 2500 Akdeniz Meyve Sineği tuzağının 460 adetini Ören'de 69 üreticiye  dağıtıldığına dikkat çeken Saylak, İl geneli 2500 tuzağı Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliğinin desteği ile dağıttık. Gelecek yıl için bunun iki katı için söz aldık. Kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum. "dedi.   

Ören'de Birçok Projeyi Başarıyla Yürütüyoruz…

İl Müdürü Saylak Milas İlçesi  Ören Mahallesinde Silaj Kalitesinin İyileştirilmesi Çalışmaları, 1963'den Günümüze Ata Tohumları Projesi, Susam Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Turfanda Karpuz Yetiştiriciliği, Hibrit Salatalık Yetiştiriciliği, Itri-Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Şevketi bostan Yetiştiriciliği gibi bir çok projeyi başarıyla yürüttüklerini ifade ederek Ören'in tarımsal değerine değindi. Ören'e ve tarıma sahip çıkmaları gerektiğinin vurgusunu yaptı.  

Sizler Bize Bizler Size Sahip Çıkalım…

"Yatırımlarımız, çalışmalarımız sizlerin desteği olmadan olmaz" diyerek konuşmasını sürdüren Saylak, "Tarlanızı, bağınızı, bahçenizi satmayın. Sizler bize, bizler size sahip çıkalım. Ekilmeyen dikilmeyen yerleri tespit ediyoruz. Ekilmeyen dikilmeyen yerimiz kalmayacak. Tarım artık tüm dünya ülkeleri için çok önemli. Dünya tarımsal üretime ağırlık veriyor." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ata tohumlarından üretilen ürünlerin tanıtımı yapılarak, Akdeniz meyve sineği tuzakları üreticilere dağıtıldı.

Daha sonra ise program tarla ziyareti ile son buldu.