T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Muğla Suyuna Sahip Çıkıyor…

Yayın Tarihi : 17.04.2022

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonunda DSİ ile ortaklaşa Muğla İli Tarımsal Sulama Sorunları ve Çözüm Önerileri İstişare Toplantısı yapıldı.

Toplantı Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Muğla  İl Tarım ve Orman  Müdürü Barış Saylak, DSİ 21. Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu ile ilgili birim müdürleri, ziraat odaları başkanları, sulama kooperatif başkanları ile muhtarlar katıldı.

Toplantıda Muğla İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Yeşilkaya modern sulama sistemlerine verilen destekler ile sağladığı su tasarrufu; DSİ İşletme ve Bakım Müdürü İbrahim Üsküplü ise barajlar ve doluluk oranları hakkında sunum yaptı.

DSİ 21. Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu konuşma yaptı. Konuşmasında bu yıl yağışların etkisiyle barajların doluluk oranlarının geçen yıla oranla çok iyi olduğunu ifade etti. Yapılan baraj ve bakım-onarım çalışmalarından söz eden Köleoğlu, Muğla'daki tarımsal su varlığını iki sulama birliği ile etkin ve verimli kullandıklarına değindi. Sulama birliklerinin su kaynaklarını kullanma ve birliklerin ekonomik olarak kara geçmesi konusunda başarılı olduklarını söyledi. Bazı bölgelere birliklerin su verememesinin su kaynağıyla ilgili olarak belli bölgeler çalışma sahasında ve buralara su verebiliyoruz dedi. Katılımcılara teşekkür ederek toplantının verimli geçmesini diledi.

Su kaynakları tükenebilir kaynaklardır, sonsuz değildir unutmayalım.

Muğla  İl Tarım ve Orman  Müdürü Barış Saylak konuşmasında dünyada tatlı su kullanımının  %71'i tarım,  %18'i sanayi %11 evsel kullanımda kullanıldığını. Türkiye'de ise tatlı su tüketimin % 73'i tarım sektöründe  %11'i sanayide, % 16'sı  evsel kullanımda kullanmaktadır dedi. Konuşmasına "Su kaynakları tükenebilir kaynaklardır, sonsuz değildir unutmayalım" sözleriyle hatırlatma yapan İl Müdürü Saylak  konuşmasına şöyle devam etti.

Gelecekte azalan su kaynakları nedeniyle yağmur hasadı  vazgeçilmezim olacaktır.

"Bu anlamda tarımsal sulamada tasarruf sağlamak adına bakanlığımız desteklerini artırmış. Bu anlamda Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırım Destek programına bu yıl modern sulama desteğini almış %50 hibe vermiştir.Yıllardan sonra süregelen kuraklığı artıran aynı zamanda toprağında yapısını bozan "vahşi sulama" yapılan en büyük hatalardandır. Modern sulama yöntemleri kullanılması halinde sudan %60 tasarruf sağlanabilmektedir. Gelecekte azalan su kaynakları nedeniyle yağmur hasadı ise gelecek için önemli çalışmalar olacak ve vazgeçilmezim olacaktır." Dedi. Muğla geneli su kaynaklarının tasarruflu kullanması konularında yapılan proje, verilen desteklerden söz etti.

31 projeye destek vererek 1250 dekar alanda modern sulama sistemi kurduk.

Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında son üç yılda 31 projeye destek vererek yaklaşık 1250 dekar alanda modern sulama sistemi kurulduğuna değindi. Bunun yeterli olmadığına ve başvuruların artması gerektiğine vurgu yaptı. Çiftçilere Ziraat Bankasının devlet destekli sıfır faizli kredi imkanları hakkında bilgi verdi.

Toplantı İl Müdürü Barış Saylak  moderatörlüğünde sorun ve çözüm önerilerinin görüşülmesi ile devam etti. İlginin yoğun olduğu toplantı yağmur hasadı ile ilgili yapılan bir çalışmanın filminin izlenmesiyle son buldu.