T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Vali Orhan Tavlı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Üretici Kadınlarla Birlikte Kutladı...

Yayın Tarihi : 9.03.2022

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üretici kadınlarla birlikte 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar Gününü coşkuyla kutladı. Aynı gün "Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri İle Birlikte Doğacak" projesinin tanıtımı yapıldı.

Programa Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Toprakçı ile yöneticileri, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, kadın akademisyenler, İl Müdürlüğü personeli ile yönetici kadrosu ve üretici kadınlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program kadın üreticilere yönelik çalışmaların anlatıldığı film gösterisi ile devam etti.

Kadın üreticiler adına Menteşe İlçesinden Kırsal Kalkınma ve Ekonomik Yatırırım Desteğinden faydalanarak zeytinyağı sıkım tesisi kuran genç çiftçi Feriştah Yıldız yaptı. Feriştah Yıldız konuşmasında kadınlara hayallerinin peşinden gitmeleri gerektiğine değinerek, aldığı destek sayesinde köyünde üretime devam ettiğini ifade etti. Tüm gençleri üretime davet ederek kadınlar gününü kutladı.

Kadın anadır, üretendir, çalışkandır, tarım ve üretimin temelidir.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak konuşmasına "Kadın anadır, üretendir, çalışkandır, tarım ve üretimin temelidir." sözleri ile başladı.  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayarak başlayan Saylak, kadınlara yönelik her çalışmayı önemsediğini, pozitif ayrım ve farkındalık yaratmak adına her koşulu sağladıklarına değindi. Birçok projede kadının katılımını sağlamak veya kadına özel projeler üretmek için her çalışmayı yaptıklarına değindi.

Konuşmasına "Üretimde aktif rol alan siz kadınlarımız sayesinde birlikte güzel çalışmalar ortaya koyduk. Son 5 yılda sadece kadın çiftçilere yönelik Bakanlığımız ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 10 projeyi hayata geçirdik. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından yapılan üretim destekli projelere kadınların katılım oranı % 60 olup, sadece çilek projesi kapsamında 595 kadın ayrıca istihdam sağlanmıştır. Hayvan sağlığı ve Yetiştiriciliği şubesinde yapılan her çalışmada kadınların aktif katılımı sağlanmış, öncelik kadın üreticilere verilmiştir. Bununla yetinmeyip bu yıl bin kadına 10 bin koyun 400 koç dağıtılarak "Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği Projesi" hayata geçirdik. Ayrıca genç çiftçi, ekonomik yatırım programı ve uzman eller gibi yatırım destekli projelerde başvuruları halinde puanlamada kadın üreticiler artı puan verilerek fakla önde başlamaları sağlanmaktadır. Kırsal kalkınma ekonomik yatırım programından 16 kadın yatırımcı faydalandı. 13 etap boyunca yapılan ekonomik yatırımlarda 449 kadına istihdam sağlanmıştır. Genç çiftçi desteğinde ise 3 yılda 17 milyon 580 bin liralık destekle 395 kadının işini kurması sağladık.

 

Zeytin ilk göreve geldiğimizden bu yana en önemli tarımsal üretim kolumuz.

Bayır mahallesinde kurulan Motif-i Dastar projesi ile unutulmaya yüz tutmuş dokumayı tekrar gün yüzüne çıkmasına ve kadınlara kazanç kaynağı olmasına vesile olduk. "Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak" projesi safran desteği sağlanarak üretmeleri ve bölgede örnek rol model olmaları sağladık. "Zeytinde Verimsizliğin Nedenlerinin Araştırılması Projemizde ise bakım, budama vb. konularda  eğitim ve çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Üç ilçede 4 noktada kurduğumuz erken uyarı sistemi ise siz değerli üreticilerin erkenden alması gereken tedbirler konusunda bizi, bizlerde sizleri bilgilendireceğiz. Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Projesi" ise 456 lokasyonda kurulan toplama konteynırlarda bitki koruma ve gübre ürünleri ambalaj atıklarını topluyoruz.

 Erken "Kentten Köye Zeytin tarımında Kadının Gücü" projesi ile bu yıl İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitü Müdürlüğüyle birlikte "Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri İle Birlikte Doğacak" projesini hayata geçiriyoruz. Zeytin ilk göreve geldiğimizden bu yana en önemli tarımsal üretim kolumuz. Bunu sizlerle daha ileriye taşıyacağız. " dedi.

 

Muğla Valisi Orhan Tavlı konuşmasında üretici kadınları emeklerinden dolayı kutlayarak başladı. 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü kutlayan Vali Orhan Tavlı konuşmasında " Tarımsal üretim ve üretimin temeli kadınlar için her desteği vermeye hazırız.  Çilek projesi başta olmak üzere birçok projemizde kadın üreticilerimizin aktif katılımını sağlıyoruz. Her alanda olduğu gibi tarımsal üretimde kadınların başarısı kaçınılmaz. Üretici kadınların Emekçi Kadınlar Gününü" kutluyorum." dedi.

Programa katılan kadim üretici Kavaklıdere İlçesi Çavdır Mahallesinden Hafize Yılmaz'a hediye verdi. Pasta kesimi ardından kadın üreticilerin "Üretiyoruz, Güçlüyüz, Mutluyuz" sloganı ile son buldu.