T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kümelenme Çalıştayının 2.'ncisi Marmaris'te Yapılıyor

Yayın Tarihi : 16.12.2021

Endemik Bitki Cenneti MUĞLA

İlimizde 2. si düzenlenen Itri ve Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkilerinin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında Kümelenme Çalıştayı Marmaris'de Başladı.

Çalıştayın Açılış Toplantısı, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Vali Yarımcısı Ayhan Yazgan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Protokol Üyeleri ve Üreticilerin katılımları başladı.

İl Müdürü Barış Saylak; "Burada Muğla'nın ilçelerinden gelen ıtri tıbbi bitki üreticilerimiz var, katma değeri yüksek ürünler elde eden işletme sahiplerimiz var. Kümelenme çalışmamız ile hedefimiz, işletmecimizle üreticimizi bir araya getirmektir. Bu sayede üretimde bir standartımız olacak. Yeni pazar alanları yaratılmış olacak. Yurt içi ve yurt dışı müşterilerin talepleri doğrultusunda üretici ve işletme sahipleri birlikte karar verecekler. Bunun yanında arge ve üretim çalışmaları birlikte gerçekleştirilecektir." Dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel;" Kümelenme modelimizi Muğla'dan başlatmamızın bir nedeni var. O da buradaki üreticinin isteği. bu istek sayesinde bu kümelenme modeli için pilot il olarak Muğlayı seçtik ve  tarım sektöründeki il kümelenme modelini başaracağız". dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı; "115 Milyar dolarlık tıbbi aromatik bitkiler bir pazarından söz ediyoruz. Bu pazarda Çin Halk Cumhuriyeti başı çekiyor. Ülkemizde geç de olsa elinde bulundurduğu tıbbi aromatik bitkiler potansiyelinin farkına varmıştır. Bakanlık olarak gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığımız dönemlerinde, gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız dönemlerinde bu konu hakkında çalışmalara başlanmıştı. Daha sonra 2018 yılında Orman Bakanlığımız ve tarım Bakanlığımız teşkilatları birleştirildi ve artık ıtrı ve tıbbi bitkiler çalışmalarımız artık tek çatı altından yürütülmektedir." dedi.

Muğla Valisi Orhan Tavlı ise; "Muğla bereketli toprakları ve uygun iklim yapısı ile tarımsal ürünlerimizin üretilmesi için elverişli bir ortam sağlamaktadır. Itri ve tıbbi bitki yetiştiriciliği olarak da bir çok endemik ürüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu ürünler de gıdadan sağlığa, kozmetiğe kadar bir çok sektörü ilgilendirmektedir. İlimizde Lavanta, defne, adaçayı ve kekik üretimi ile bu ürünlerin üretimine katkı sağlamaktadır. Muğla İl Tarım Müdürlüğümüz koordinesinde gerçekleştirilen projeler ile çiftçilerimiz üretime devam etmektedirler. Biz de Valilik olarak tarımsal içerikli projelerinde yanlarındayız, destekliyoruz." diye konuştu.

konuşmaların ardından konu uzmanları, sektör temsilcileri ve üreticilerin katılımıyla çalıştaya geçildi.


Proje Kapsamında Ülkemizin En Fazla Endemik Bitki Zenginliklerine sahip olan Muğla'mız da yapılan Kümelenme Çalıştayı 16-17-18 Aralık Tarihleri arasında devam edecektir.