T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

MUĞLA’DA KÜÇÜKBAŞ SÜRÜLERİ KADINLARIN EMEĞİYLE BÜYÜYOR

Yayın Tarihi : 13.12.2024

KADINLARIMIZ KOYUNLARIYLA ÜRETİME KATILIYOR PROJESİ TAMAMLANDI

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca 2024 yılında yürütülen “Kadınlarımız Koyunlarıyla Üretime Katılıyor" Projesi başarıyla tamamlandı. Proje süresince Muğla ve 13 ilçesinde eğitim ve rehberlik faaliyetleri gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca yürütülen “Kadınlarımız Koyunlarıyla Üretime Katılıyor" Projesinin kapanış etkinliği, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Ortaca Ak Parti Parti İlçe Başkanı Emel Atabey, Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar ve Menteşe Ziraat Odası temsilcisi Ayşe Demiral ile proje katılımcısı kadın üreticilerin hazır bulunduğu toplantıya katılım yoğun oldu.

Proje katılımcısı kadın üreticiler adına konuşmayı, hemşirelik eğitimi almasına rağmen tarım sektöründe çalışmayı tercih eden genç kadın üretici Ebru Nazar Sarı yaptı. Okulu bitirdikten sonra hayvancılık yapmak istediğini ve bu süreçte İl Müdürlüğü'nün “Kadın Dayanışmasıyla Koyun Yetiştiriciliği" projesine dahil olduğunu belirten Sarı, “Destek çok kıymetliydi. Bu süreçte sürekli yanımızda olan İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine teşekkür ediyoruz." dedi.

HEDEFLERE ULAŞILDI, SÜRÜLER BEREKETİYLE ARTTI

Muğla kırsalında kadın çiftçilerin yerinde istihdamına katkı sağlamak, il genelinde küçükbaş hayvan varlığını artırarak yeni yetiştiricileri kazanmak amacıyla başlatılan ve Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdürlüğü uzmanlarının işbirliğinde toplam 13 ilçede yürütülen proje kapsamında; koyun yetiştiriciliği yapan kadınlara koç katım ve gebelik dönemi bakım eğitimleri verilerek, sürülerin sağlıklı kalması, ölüm oranının azaltılması ve ikizliğin artırılması sağlandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçelerdeki teknik personelin saha ve işletme gezileri ile devam eden proje çerçevesinde toplam 100 kadın yetiştirici ile yüz yüze görüşmeler yapıldı, 800 adet mineral blok dağıtımı gerçekleştirildi.

MUĞLA'NIN KADIN ÜRETİCİLERİNE GÜÇ VERİYORUZ

Muğla'da kadınların tarımsal üretime katılımı, kadın girişimciliğinin artması amacıyla hayata geçirilen projenin hedeflenen çıktılara ulaşmasından büyük bir mutluluk duyduklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Kadınların üretim süreçlerinde çok daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla pek çok proje tasarladık ve uygulamaya başladık. Çünkü biz inanıyoruz ki kadın girişimciliği ve üretimdeki kadın emeği, tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından son derece değerli. Kadınların yenilikçi yaklaşımlarla üretime katılımı, yalnızca bireysel anlamda ekonomik kalkınmalarını değil, aynı zamanda kırsalın kalkınmasını da hızlandıracak." diye konuştu.

Son beş yılda kadın üreticilere yönelik Bakanlık destekli gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi veren Saylak, 2025 yılında genç ve kadın üretici ağırlıklı projeleri adım adım hayata geçireceklerini müjdeledi. Kadın üreticilerin İl Müdürlüğü'nün eğitim faaliyetlerinden daha etkin bir şekilde yararlanabilmesi için çaba harcadıklarını da belirten Barış Saylak, 2024 yılının ilk 11 aylık döneminde düzenlenen eğitim faaliyetlerine katılan 23 bin 398 çiftçiden 3 bin 534'ünün kadın olduğunu sözlerine ekledi.

Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadınların tarım ve hayvancılıkta üretime daha fazla katılması, ülkemiz tarımının geleceği açısından stratejik bir öneme sahiptir. Kadın girişimciliğini desteklemek ve onların üretimdeki rollerini artırmak, yalnızca ekonomik kazanımlar sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda kırsalda yaşayan kadınların özgüvenini artıracak ve onları daha bağımsız bireyler haline getirecektir. Bizler, kadınlarımızın bilgiyle, yenilikle ve dayanışmayla daha güçlü üreticiler haline gelmeleri için çalışmaya devam edeceğiz." İl Müdürü Barış Saylak, projeye katılan tüm kadın üreticiler başta olmak üzere projenin hayata geçmesine katkı sağlayan Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve sahada özveriyle çalışan personele teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Vet. Hekim Mehmet Kuray tarafından proje süreçleri ve yeni destekleme modeline ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. Daha sonra İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünden Hüseyin Yeşilçam tarafından yapılan sunumda, Muğla'da devam eden kadın projeleri hakkında bilgi verildi.

Program sonunda, 200 kadın üreticiye toplam 800 adet mineral blok dağıtımı gerçekleştirildi.