MUĞLA VE İLÇELERİNDE GÜBRE DENETİMLERİ TİTİZLİKLE SÜRDÜRÜLÜYOR
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Muğla'da faaliyet gösteren kimyevi ve organik gübre üreticileri ve gübre dağıtımı yapan bayilerde rutin denetimlerini ve esnaf ziyaretlerini sürdürüyor.
“Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" gereğince, gübre üretimi ve satışı yapan işletmelerde etiket, içerik kontrolleri yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, numune alımları yaparak analize gönderiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan firma lisans, ürün tescil belgeleri ile karekod, etiket, ambalaj bilgileri gibi hususları kontrol eden denetçiler, aynı konularda gelen şikayetlerin de takibini gerçekleştiriyor. Denetimlerde, gübre dağıtıcılarına Gübre Takip Sistemi'nin kullanımı, kare kod ve ambalajlı ürünlerin tercih edilmesinin nedenleri konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılıyor.
ÇİFTÇİLERİN GÜVENİLİR GÜBREYE ULAŞABİLMESİ ÖNEMLİ
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla; Muğla ve ilçelerinde faaliyetlerini sürdüren Gübre Üretim ve Gübre Dağıtıcı Belgeli işyerlerinde 594 adet ürün denetimi yaptı. Piyasa ve şikayet denetimleri de dahil olmak üzere toplam 65 üründen içerik numunesi, 2 adet üründen ise tescil içerik numunesi alındı. İl Müdürlüğü gübre denetçileri tarafından, numune tetkiki olumsuz sonuçlanan üç adet ürüne “kesin satış durdurma" kararı verilerek idari para cezası uygulandı ve ürünler piyasadan toplatıldı. Öte yandan; tescil belgesi ürün etiketi uyumsuzluğu tespit edilen beş farklı ürünün satışı durdurularak, gerekli işlemler başlatıldı.
Analiz sonuçları bu yıl alınan 2023 yılı numune kayıtları dahil olmak üzere, 2024 yılı Ekim ayına kadar yapılan denetimlerde “Etiket uyumsuzluğu, tescil belgesiz ve GTS bandrolsüz" olduğu tespit edilen ürünler için toplam 1 milyon 503 bin 875 TL idari para cezası uygulandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, denetimlerin 2024 takvim yılı sonuna kadar program dahilinde sürdürüleceğini belirterek, çiftçilere “gübre" konusunda bazı uyarılarda bulundu. Saylak, “Üreticilerimizin kamyonla gübre satışı yapılan yerlerden ürün almamalarını önemle ve özellikle rica ediyoruz. Bunun yanında fatura almalarını ve satış işlemlerinde kimlik numaraları ya da vergi numaraları ile “Gübre Takip Sistemi" kayıtlarını yaptırmaları büyük önem arz etmektedir."dedi.