T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

KADIN YETİŞTİRİCİLERE DAMIZLIK KOÇ DAĞITIMI YAPILDI

Yayın Tarihi : 22.04.2024

MUĞLA'DA KIRSALI ADIM ADIM KALKINDIRIYORUZ

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce 2022 yılı sonunda başlatılan ve bugüne kadar il genelinde 400 kadın üreticiye ulaşan “Kadın Dayanışmasıyla Koyun Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında Damızlık Koç Dağıtımı yapıldı. Üreticilerden gelen talep üzerine bugün İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 75 kadın üreticiye birer adet damızlık koç törenle teslim edildi. Etkinlikte ayrıca Marmaris, Milas ve Yatağan ilçelerinden 30 çiftçiye yer fıstığı tohumları dağıtıldı. Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen ve Muğla İl Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen TAKE projeleri kapsamındaki “Yerfıstığı Üretiminin Arttırılması" projesi ile toplam 625 kg. NC7 çeşidi yer fıstığı tohumu üreticisiyle buluştu.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen “Damızlık Koç" ve “Yer fıstığı tohumu" dağıtım programına; Vali Yardımcısı Mehmet Eriş, İl Müdürü Barış Saylak, MHP İl Başkanı Oğuz Akarfırat, Köy-Koop Merkez ve Muğla Başkanı Eray Çiçek, Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Rasime Avcı, kadın yetiştiriciler ve üreticiler katılım sağladı.

SAYLAK: KADINLAR ÜRETTİKÇE, KIRSAL GÜÇLENECEK

İlk olarak “Kadın Dayanışmasıyla Koyun Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında 75 Muğlalı kadın üreticiye birer adet damızlık koç dağıtımı gerçekleşti. Projenin ilk etabında toplam 400 kadın üreticiye 4 bin koyun ve 160 adet de koç dağıtımı yapıldığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2023 yılı sonu itibariyle sürü büyüklüğünün 4 bin 160'den 5 bin 782 başa ulaşmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.  Üreticiler tarafından 236 kuzu satışı gerçekleştiğini ve bu satışlardan da yaklaşık 1 milyon TL gelir elde edildiğini hatırlatan Saylak, “Kırsalda üretmenin en etkili yolu, kadın üreticilerimizi desteklemek, bu sayede kırsaldan kente göçü de önlemekti asıl hedefimiz. Yuvayı yapan dişi kuştur anlayışıyla başlattığımız proje meyvelerini vermeye devam ediyor. 2022 yılı sonunda 10 trilyon TL'lik bir projeyle başlattığımız sürü adedi bugün itibariyle 5 bin 700'e ulaştı. Bu projeyle aynı zamanda kadınlar birbiriyle dayanışsın, sürülerini büyütsün, aile geçimine katkıda bulunsun istedik. Bize bu yardımları sağlayan devletimize, Bakanlığımıza ve sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Biz sadece aracıyız. Keşke daha fazla yardımda bulunabilsek. Biz sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Saylak, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu yıl içerisinde “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı kapsamında kadın koyun yetiştiricilerine yönelik bir eğitim projesini de başlattıklarını söyledi. Barış Saylak, “Kadınlarımız Koyunları İle Üretime Katılıyor" Projesi kapsamında Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa koç katım ve gebelik dönemi bakım konularında eğitimler yapılacağını sözlerine ekledi.

Törende Kadın üreticiler adına konuşan Berna Turgut da, “Barış Saylak'a minnet duyuyorum. Benim için aile çok önemli. Çocuklarımla birlikte bakıyorum ben koyunlarımıza. Meralarımızı büyütüyoruz. Kurbanlıklarım oldu. Üç senedir hiç satmadım koyunlarımı. Yetiştiriciliği seviyorum. Bu sene 40'ün üzerinde kuzumuz oldu. Her şey için teşekkür ediyorum" dedi.

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Rasime Avcı da “Yetiştiricilerimiz ve birliğimiz adına bu projeye emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kadınlarımızın her zaman her yerde, üretimde emeği var. Dağıtılacak olan koçlardan, en üst verimi almalarını diliyorum. Kadınları daha çok bu sahalarda görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

MUĞLA'DA DAHA ÇOK YER FISTIĞI ÜRETİMİ YAPILACAK

Etkinlikte ayrıca Marmaris, Milas ve Yatağan ilçelerinden 30 çiftçiye yer fıstığı tohumları dağıtıldı. Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen ve Muğla İl Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen TAKE projeleri kapsamındaki “Yerfıstığı Üretiminin Arttırılması" projesi ile toplam 625 kg. NC7 çeşidi yer fıstığı tohumu üreticisiyle buluştu.

Muğla'da yer fıstığı üretiminin dar bir alanda yapıldığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tarım yapılmayan atıl arazileri değerlendirerek katma değeri yüksek yer fıstığının üretimini artıracaklarını ve ürünün hem iç hem de dış pazarda değerlendirilmesini sağlayacaklarını belirtti. Saylak, “Marmaris'te yer fıstığı bir marka. Ama onun ötesinde diğer ilçelerimizde de yer fıstığı topraktaki azot miktarını yükselten bir ürün. Aynı zamanda sapları hayvanların tüketimine sunulabiliyor. Hem etinden, hem sütünden yararlanabildiğimiz bir ürün. Her bir dekardan 500-600 kg verim alınabiliyor. Bakanlığımız da yüzde 75 oranında hibe ile üreticilerimizi destekliyor. Biz Muğla'da 13 ilçe tarım müdürlüklerimiz, STK'larımız, Valiliğimiz ve Bakanlığımızın da destekleriyle sizlerin emrinde olmaya devam edeceğiz." dedi.

Yer fıstığı tohumlarını teslim alan üreticilerden Mehmet Adıgüzel Yatağan'da üretime devam ettiğini belirterek, “Verilen desteklerden çok memnunuz. Yer fıstığı, güzel bir ürün, tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Vali Yardımcısı Mehmet Eriş konuşmasında her iki projeye emeği geçen ve bu projelerden faydalanan herkese teşekkür ederek hayırlı olsun temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından üreticilere, damızlık koç ve yer fıstığı tohumu dağıtımı protokol üyeleri tarafından yapıldı.