Muğla Valiliği himayelerinde GEKA tarafından desteklenen, birçok proje ortağı ve proje iştirakçisiyle başlayan Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi kapsamında bir eğitim daha başarıyla tamamlandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen Ana Arı Üretimi Sertifika dağıtım törenine Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla İl tarım ve Orman Müdürü Muhammed Sevinç, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası oda Başkanı Hürşit Öztürk, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk ile arıcılar katıldı.
Program, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün arıcılık faaliyet ve çalışmaları hakkında Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mustafa Akıskalı'nın sunumuyla başladı. Ardından Muğla Ticaret ve Sanayi Odasından Burcu Öztük'ün proje hakkında sunumuyla devam etti.
Protokol konuşmaları Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk ile başladı. Türk, konuşmasında Muğla arıcılığının ve balının önemine değinerek raflarda sahte ballarla birlikte mücadele edilmesi gerektiğine değindi. Ancak oz aman Muğla arıcısı kazanır dedi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ise konuşmasında projeye değinerek amaçlarının “arı ürünlerinin üretilmesi ve bunun katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesidir." dedi. Çalışma ve çabalarının da bu yönde olduğuna değindi. Projenin de bu anlamda önemli olduğuna vurgu yaparken marka olma yolunda daha çok çalışılacağını ifade etti. Proje kapsamında kurulacak Ar-Ge ve inovasyon merkezi ve şirket için yer tahsisi eden Muğla Ticaret Borsasına teşekkür etti.
GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Muğla arıcısının kazanması için yapılan her türlü yatırıma destek olmaktan mutlu olduklarına değinerek, marka olma yolunda bu projenin önemine değindi. Ayrıca ürünlerin satışının yapılacağı Yerelde Kırsal Kalkınma Projesinin de desteklendiği müjdesini verdi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdür Muhammed Sevinç, konuşmasına Muğla balının dünyadaki önemine ve bunda ormanlık alanlar ile basra böceğinin payına değinerek başladı. Projenin, verilen eğitimlerle arı ürünlerinin katma değere dönüşmesi ve inovasyon çalışmalarıyla aranan ürün ve marka olma yolunda önemli bir adım olduğuna değindi. Ayrıca Muğla arıcısının kendi ana arısını üreterek yine Muğla arıcısına güçlü koloni kazandıracak olmasını kıymetli bulduğuna değindi. Bu eğitimin bu anlamda önemli olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca arıcıların özellikle genç arıcıların projelerinin Tarım ve Orman Bakanlığının KKYDP kapsamında %50 hibe ile desteklendiğini hatırlatarak başvuru yapmaları için davet etti.
Muğla Valisi İdris Akbıyık konuşmasında projenin Muğla arıcısına ve arı ürünleri üretimi konusunda önemine değinerek kazan kazan bir proje dedi. Muğla Valiliği olarak üreticinin her alanda kazanması için desteklerinin devam edeceğini söyledi. Amaçlarının üreticinin daha çok kazanması olduğuna değinen Vali İdris Akbıyık, Muğla arıcısının her türlü kazançlı çıkacağı bu projede verilen eğitimlerin önemine de değinerek başarılı olan arıcıları kutladı.
Ardından ana arı üretim izin belgesi alan arıcılara Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından belgeleri takdim edildi. Ardından diğer eğitim alan arıcılara sertifikaları protokol üyeleri tarafından törenle teslim edildi.