"Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu" Projesinin açılış toplantısı gerçekleşti.
Bakanlığımızca Tarımsal Yayım Projesi Kapsamında desteklenen "Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu" projesinin açılış toplantısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM Toplantı Salonunda gerçekleşti. Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed SEVİNÇ, Bornova Zeytin Araştırma Enstitüsünden Zir. Yük. Müh. Özgür DURSUN, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Renan TUNALIOĞLU, Zeytin Dostu Derneğinden Atilla TOTOŞ ile Feridun KAYKI, İlimiz STK temsilcileri, tüm İlçe ve Şube Müdürlerimiz ile ilimizde faaliyet gösteren zeytin ve zeytinyağı işleme tesisi sahibi çok sayıda üretici katıldı.
Toplantının açılışını yapan İl Müdür Yardımcısı Muhammed SEVİNÇ; "İl Müdürlüğü olarak oluşturduğumuz proje havuzunda yer alan "Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu" projesi, ilimiz için de oldukça önemli bir konu olan zeytin ve zeytinyağı ile ilgili üretimi ile ilgili bir çalışmadır. Muğla olarak ülkemizde zeytinyağı üretiminde %12'lik bir paya sahibiz. İlimize özel memecik zeytini de içerdiği besin değeri ile bizim için çok kıymetli bir zenginliktir. Kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Yurtdışında katıldığı yarışmalarda ödül alan zeytinyağı firmalarımız mevcut. Bu proje ile bunu İlimiz geneline yaygınlaştırmak istiyoruz ve bunu sağlayacağımızı düşünürüm. Bu projede yer alan paydaş kurumlara çok teşekkür ederim. Projenin tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Proje koordinatörü Mühendis Levent UYAN "Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu" Projesini tanıtan sunumunu yaptı. Sunumunda zeytinin hasadından son tüketiciye kadar olan aşamalarda yapılan yanlış uygulamaları, basılı yayınlar, eğitim toplantıları, demonstrasyonlar gibi eğitim yayım faaliyetleriyle minimize etmeyi amaçlamaktadır. Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklen projede hasat zamanından başlayan gözlemler iki yıl boyunca hem işletme sahipleriyle hem de üreticilerle yapılarak en son değerlendirmelerin Bakanlığımızca paylaşılacağına vurgu yaptı.
Program akışında Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu üyesi Atilla TOTOŞ "Zeytinyağı Fabrikasında Üretim Esası" konulu sunumunu, Zeytindostu Derneği İl Temsilcisi Feridun KAYKI "Memecik Zeytinin Macerası" sunumunu, Doç. Dr. Renan TUNALIOĞLU "Ziraat Ekonomik değer Zinciri" sunumunu, Ziraat Yük. Müh. Özgür DURSUN ise "Uygun Hasat Şekli ve Zamanı" konulu sunumunu yaptı.
Ardından toplantıya katılan tüm katılımcılar ile birlikte zeytinyağında kalite kriterlerine ilişkin salonda bulunan yaklaşık 200 kişiye duyusal zeytinyağı tadımı yaptırılarak toplantı son buldu.